cover

Klubbhistoria

Placera dinLägg till en widget här bred yta

Det tog sin början...

i Oktober 1967 då föreningen bildades under namnet "Sätrahöjdens IF" men redan kort därefter ändrade man namn till Sätra Sportklubb - Sätra SK. 

Från start fanns idrotter som ishockey, simning, konståkning, bordtennis, fotboll och övrig hobbyverksamhet i föreningen men under de kommande 10 åren försvann succesivt de flesta sektioner och idag finns fotboll och bandy.

1969 gjorde Sätras damfotbollslag debut i seriespelet och samma år som vi hade vårt första flicklag i final i S:t Erikscupen, det blev tyvärr förlust med 4-1 mot Göta.

Under detta år bildades även en bandysektion. Ett herrlaget som spelade i division fem och hade kända namn som Lasse Björn och Rolle Stoltz i spelarförteckningen, men även damerna visade framfötterna på bandyisen genom att vinna division två innan bandyverksamheten lades ner.

70-talet - Sätra SK i "Allsvenskan"

På 70-talet levde föreningen vidare med ett antal sporter på programmet, men under senare delen av 70-talet blev det tydligt att det var damfotboll som var föreningens framträdande verksamhet. 1977 resulterade denna fokusering i att Sätra SK tog en plats i dåvarande högsta damserien. Sätra SK spelade därefter tre säsonger i Sveriges högsta division under perioden 1978-1980.

Efter två bra säsonger i högsta serien, laget slutade femma och sexa, inträffade en kraftig föryngring av laget vilket gjorde att föreningen tvingades lämna ”allsvenskan”. 

Under åren i högsta serien spelade laget 54 seriematcher, varav tio resulterade i vinst och 14 slutade med oavgjort resultat. Totalt producerade Sätra SK 66 mål i högsta serien.

80-talet - Sätra blir damfotbollsklubb

I början av 80-talet utvecklades föreningen alltmer medvetet till en ren dam- och flickklubb och herrlaget flyttades över till Solberga.

Idag är Sätra SK en unik förening i Stockholm eftersom hela verksamheten är uppbyggd kring dam- och flickfotboll. I och med denna fokusering så riktas all uppmärksamhet i klubben mot dam- och flickor och det finns ingen konkurrens med herrar som i många andra föreningar.

Sätra SK hämtar sina spelare främst från de Sydvästra Stockholm. Huvudsakligen kommer ungdomsspelarna från Hägersten, Mälarhöjden, Västertorp, Bredäng, Sätra, Fruängen, Segeltorp, Skärholmen och Vårberg.

Ungdomsverksamheten är den bärande delen av föreningen och det år när tjejerna fyller sex år som de ges möjlighet att komma till föreningen. I en avgiftsfri verksamhet som kallas Fotbollsskolan får de allra yngsta lära sig grunderna i att träna och spela fotboll. De senaste åren har det varit ungefär 40 tjejer med i Fotbollsskolan varje år. Inom Stockholms ungdomsseriesystem "Sanktan" har klubbens lag genom åren spelat hela 17 finaler. 

2000-talet - åter i division 1

Föreningens mål är att ge möjlighet för de tjejer som vill utvecklas inom fotboll att även kunna spela fotboll på god seniornivå. Damlaget har under årens lopp varit framgångsrikt. Med en medveten satsning i början av 2000-talet så lyckades laget kvalificera sig för spel i division 1 (divisionen under Allsvenskan) säsongen 2002. Trots ett stort antal bra matcher, lyckades laget inte hålla sig kvar i serien, det blev en ettårig vistelse i näst högsta serien.

Föreningen har under årens lopp lyckats skapa sig en egen hemvist vilket är något ganska unikt inom Stockholmsidrotten. Vår anläggning är Sätra Bollplan som ligger alldeles invid Skärholmsvägen. Vid Sätra Bollplan har föreningen med egna medel och händer, byggt ett eget klubbhus samt två fotbollsplaner för 7-manna spel. Den ena 7-mannaplanen är sedan säsongen 2010 belagd med konstgräs (bekostad till 50 procent med Sätras egna medel)

Under hösten 2013 skedde en viktig händelse för klubben. Efter ett flertal år av diskussioner tog idrottsnämnden beslut om att under 2014 anlägga konstgräs på Sätra Bollplans 11-mannaplan, något som gett klubben förutsättningar för bättre träningar och vidare utveckling.

Föreningen driver ett kafé i klubbhuset och när ni har vägarna förbi så titta gärna in för en fika och för att träffa alla de ungdomar och ledare som gör det möjligt att hålla föreningen i gång och sprida klubbens goda anda runt om i Stockholm.

Säsong, division:

2002, div 1

2003,

2004,

2005,

2006,

2007,

2008,

2009, div 5 (tränare Roger och Bernt)

2010, div 4 (tränare Roger och Bernt)

2011, div 4 (tränare J. Palmell)

2012, div 3 (tränare J.Palmell)

2013, div 2 (tränare J. Palmell)

2014, div 2 (tränare J. Palmell)

2015, div 1 (5:a) (tränare J. Palmell), div 5 (1:a) tränare M. Modin.

2016, div 1 (2:a) (tränare P. Frid och A. Zerkawski), div 4 (1:a) tränare M. Modin.

2017, div 1 (x:a) (tränare P. Frid och A. Zerkawski), div 3 (1:a) tränare M. Modin. 

2018, div 1

Placera dinLägg till en widget här högerkolumn

Kalender

Filtrera
Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön

Aktiviteter från:

Kommande aktiviteter

INTERSPORT