Vad är det egentligen vi som idrottsföreningar bedriver för verksamhet, det är en fråga många ställer sig och tyvärr finns det föreningar i vår närhet som driver frågan till sin spets!

Till vilket pris skall man vinna matcher och till vilket pris skall man nyttja det regelverk som finns för att vinna matcherna och skall man nyttja regelverket eller skall man som i vissa fall utnyttja det? Det är en fråga många tagit upp på senaste tiden och här skall jag försöka redogöra lite för vad vi som förening står för och samtidigt ge några praktiska exempel utan att namnge någon förening. Anledningen till att frågeställningen kommit upp är att vissa uppmärksamat andra föreningars agerande, och då talar vi om föreningar i vår närhet.

Det hela handlar om att använda sig över överåriga spelare, både i ungdomsserierna och i juniorserierna.

Enligt förbundets regler så har man tillåtelse att använda sig av x antal överåriga spelare vid match. Själva syftet med att man får använda sig av överåriga är framförallt två. Den ena anledningen är att man kanske inte har full trupp i den ordinarie årskullen och dessutom har man kanske inga spelare som på något sätt klarar av att spela uppåt i den underliggande årskullen, den andra anledningen är att det kan ligga dubbla matcher vilket helt enkelt omöjliggör spel för två lag samtidigt.

Tyvärr som så många av er upptäckt så tar vissa föreningar spelare uppifrån i syfte att vinna matcher. Detta innebär i många fall att man sätter spelare för gällande årgång på bänken till förmån för andra spelare som kommer uppifrån och det enda syftet är att man vill vinna en match och det gör man genom att ta in spelare som inte ingår i årgången.

Det är natuligtvis inte det som var förbundets syfte med regelverket, men det är tillåtet. Är detta fusk? Är detta att nyttja regelverket eller är det att utnyttja dess luckor (för helt vattentätt blir det aldrig)? Ja, det är upp till varje enskild individ att avgöra. Detta är något som tyvärr förekommer på juniornivå bland närliggande föreningar.

Sedan har vi föreningar som sätter på andra spelares matchtröjor på överåriga spelare i syfte att dölja att de spelar med överåriga spelare. Det är naturligtvis inte rätt men mot bakgrund av att det är tillåtet att spela med överåriga så skäms de väl för att göra det och indirekt så bevisar dem väl att det är fel att ta ner överåriga spelare trots att det tillåtet när man faktiskt egentligen inte behöver det.

Sedan har vi föreningar som helt öppet tar in överåriga spelare i ungdomsserierna i syfte att vinna matcher för att nå en kvalificering. Det är ärligt men är det rätt? Är det rätt mot motståndarna och är det rätt mot den egna årskullens spelare som inte fick delta?

Och då är frågan hur vi i Boo HC skall agera? Vi ska inte agera som exemplen ovan, vi skall nyttja regelverket och inte utnyttja det. Vi skall inte använda oss av överåriga spelare om det inte är så att det absolut inte finns någon annan lösning.

Oavsett vilka resultat vi presterar så skall våra motståndare aldrig behöva känna eller kunna säga att vi indirekt fuskat oss till resultat. Ingen seger eller kvalificering är värd något om vi inte spelat på de villkor som man kan förvänta sig av en hederligt driven förening.