Här kommer en kort besrkivning om målvaktstränaren, Niklas Åström.

Mitt namn är Niklas Åström och det kommer att vara jag som ansvarar för målvaktsträningen under säsongen 2011/2012 i Spånga Hockey. Det känns mycket inspirerande!

Jag är "bara" 23 år, vilket är ganska ungt för att vara målvaktstränare och det tror jag faktiskt är min främsta styrka. Målvaktsspelet är den del av Ishockeyn som utvecklats klart mest de senaste åren, och jag är en av få målvaktstränare idag som hunnit med att själv spela det moderna spel vi lär ut till unga målvakter idag.

Jag bygger alltid mina träningar på matchsituationer, alltid mycket returer, aldrig fler än en puck i en och samma övning osv. Anledningen till det är att man övar fram en helt annan taktisk kunskap när man hela tiden ställs inför val och främmande situationer i träningen. Teknik är självklart jätte viktigt men om man inte är duktig taktiskt spelar det ingen roll hur teknisk man är, då utför man ändå inte det som är bäst lämpat för situationen.

Som målvakt spelade jag 11 år som ungdomsspelare i AIK, därefter flyttade jag till Södertälje där jag gick hockeygymnasiet, det blev även några månader i Huddinges A-juniorer innan jag var tvungen att sluta strax innan jag fyllde 18 pga en ljumskskada. Jag spelade även TV-pucken två gånger för Stockholm, det var även där jag kom i kontakt med Spånga Hockeys sportchef, Håkan Strömberg.

Som Målvaktstränare har jag jobbat i fem år inom Sweden Hockey Institutes organisation, jag har även varit med på U16 landslaget, och Stockholms Distriktslag F15 och F18.

Jag har varit målvaktstränare under Spånga Hockeys Clinique, premiäråret 2010. Hela förra säsongen ansvarade jag för målvakterna i IFK Täby, IK Waxholm och delar av Hässelby/Kälvesta. Jag har även tränat David Dahlblom, privat under fyra år. David och hans lag vann pojk-SM och han blev också vald till bästa målvakt.

 

Hälsningar

Niklas Åström, MV-tränare