cover

Förtydligande argument mot motion från RS

Hej,
 
Med anledning av att mail som florerat från motionärerna i punkt ”13.12 gällande ändring i föreskrifterna om statligt LOK-stöd” och en hel del frågeställningar till RF så vill vi förtydliga RS svar på motionen.
RF:s uppdrag är att ”att utifrån det av idrotten antagna regelverket göra fördelningen av det sammanlagda stödet (LOK-stöd)”.
 
Därför anser RF att det är viktigt att ansvara för att inrapporterat data lagras och hanteras av RF. 
RF anser fortsättningsvis att underlag för ansökan (närvaroregistrerat data) om statligt stöd ska skötas i idrottens egna verksamhetssystem (IdrottOnline) där kontrollerna görs, och inte i system och av leverantörer som är utom RF:s kontroll och ansvar.
Det är samma syn på administration som Skatteverket har när det gäller deklarationer. Där du kan använda andra system för att ta fram underlag men när du ska deklarera så ska det ske via Skatteverket där de använder sitt regelverk för det inskickade underlaget.
I de utskick som gjorts från motionärerna inför riksidrottsmötet, vill vi bara vara tydliga med att funktionerna och tjänsterna redan finns i IdrottOnline.
 
Att det finns externa leverantörer av lösningar till föreningar vet vi och vi har en bra dialog med dessa. Vi har i IT-rådet under de senaste två åren diskuterat mycket kring integrationslösningar och nu även skapat möjlighet för externa system att skicka in data till IdrottOnline. Det har varit en öppen dialog och nu finns en modell och ett arbetssätt för hur detta ska kunna fungera på plats.  
 
Närvaroregistrering i externa system
RF har öppnat upp möjligheten att närvaroregistrering av LOK-stöd kan ske i andra system än idrottens egna verksamhetssystem. 
 
Motionären vill i sin punkt 5 inte heller att den integrationslösning som nu tagits fram av RF, via IT-rådet utifrån diskussionerna på RIM i Luleå, ska gälla. Denna för att kunna erbjuda föreningar med externa leverantörer en enklare administration via integration mellan systemen.
 
Därför vill vi förtydliga att för att kunna integrera med externa system, så krävs att föreningarna via de externa leverantörerna de valt importerar fullständigt underlag så att det finns tillgängligt vid ansökningstillfället i idrottens verksamhetssystem. 
Detta för att gällande och av RF kvalitetssäkrat och aktuellt regelverket för statligt LOK-stöd ska kunna appliceras på ansökan. 
Om föreningen väljer att integrera och det externa systemet erbjuder denna tjänst, kommer personer och aktiviteter att importeras löpande till idrottens verksamhetssystem. 
Detta innebär också att personer kommer att kunna nyttjas i idrottens verksamhetssystem för t ex redovisning av utbildningstimmar hos SISU, vilket är en tjänst som endast finns inom idrottens verksamhetssystem. 
När aktiviteterna läses över körs LOK-stödsregler och föreningen kan se vilka aktiviteter som är ”möjliga” respektive ”inte möjliga LOK-stödsaktiviteter”.  När det är dags att skicka in ansökan kommer de aktiviteter som är ”möjliga LOK-stödsaktiviteter” att ingå i ansökan och föreningen kommer direkt vid ansökningstillfället att få en bild över summan om ansökan godkänns.  
 
Enklare kan det inte bli med bibehållen säkerhet och föreningarnas möjlighet till valfritt system. Tränarna och ledare som sköter det dagliga kan använda det system som föreningen valt, men själva ansökan med allt underlag görs som idag i idrottens verksamhetssystem. 
 
Det blir två steg, dvs att gå in i IdrottOnline och välja att hämta in data från ett extern system, få kontrollchecken mot regelverket att alla uppgifter är ok samt därefter godkänna sin ansökan. Enklare kan det inte bli med bibehållen säkerhet och med föreningarnas möjlighet till ett valfritt system. Tränare och ledare som sköter det dagliga föreningsredovisningen kan använda det system som föreningen valt, men själva ansökan inklusive underlag ska precis som idag ske i idrottens verksamhetssystem. 
 
En bieffekt av det är att man då också uppfyller motionärens punkt 7, då föreningarna oavsett system två gånger per år med en knapptryckning synkroniserar sitt medlemsregister med idrottens verksamhetssystem. Det gör att aktuell medlemsinformation för föreningarna finns lagrat. Att som förening föra över underlaget görs via den integration som finns förberedd och som varje extern part kan nyttja till självfinansieringskostnad och där framtagandet har skett i bred dialog med de externa företagen.
 
Idrottsrörelsen har ett gemensamt ansvar för att underlag för LOK-stöd sköts på ett korrekt sätt, men RF har myndighetsuppdraget och därmed det yttersta ansvaret i enlighet med förordningen att kontrollera och sköta utbetalningar av stöd till föreningarna. RS anser därför att underlag för ansökan om statligt stöd ska skötas i idrottens egna verksamhetssystem där kontrollerna görs, och inte i system och av leverantörer som är utom RF:s kontroll och ansvar. 
 
Detta är RS bakgrund till att avslå motion 13.12
 
Med vänliga Idrottshälsningar!
 
Lena Engström
Riksidrottsstyrelsen och ordförande i RF:s IT-råd
 

Supportnyheter

Nyaste Månad År Författare Kategori
Laddar inlägg
Supportsponsor
Pushtalk