cover

Förtydligande från Linköpings IBK

Med anledning av det mejl som Lena Engström, RF, skickade till alla förbund kommer här ett förtydligande från mig/oss motionärer.

Det känns extremt olustigt att RF vill fortsätta ”tvinga in” föreningar i IdrottOnline genom ekonomisk styrning. Samtidigt är det förvånande att RS, 4 dagar innan RIM, mejlar ut fler anledningar till att avslå motionen. Fanns inte dessa anledningar förut?  

Självfallet tycker även vi att LOK-stödsansökan ska göras i IdrottOnline, precis som man på Skatteverkets hemsida deklarerar moms eller redovisar sin inkomstdeklaration,

RF:s jämförelse med Skatteverket är intressant, och felaktig:

- När ett företag exempelvis redovisar moms och arbetsgivaravgifter gör man det via Skatteverket. Dock är dessa siffror uträknade av det bokföringsprogram som företaget använder, inte Skatteverkets system. Skatteverket begär inte att varje företag/organisation ska skicka in vare sig kunder, kvitton eller verifikationer. Dessa finns i bokföringsprogrammet och skrivs sedan ut på papper och sparas i pärmar. Precis som hanteringen av föreningars närvarokort.

RF genom IT-rådet vill nu förtydliga att integrationen redan finns på plats, det stämmer inte.

- I samband med RIM 2013 utlovades fokus på integration för att minimera föreningars administration och förhindra minskat LOK-stöd. Sedan dess har inget system lyckats exportera närvaro till IdrottOnline. Däremot har de flesta system i över två år, löpande exporterat närvaro till 35 av Sveriges kommuner.

RF har presenterat en integrationslösning för externa system, det stämmer. Men den innehåller inga garantier för att import av närvaro finns på plats inom de närmsta månaderna. Det som finns klart är import av medlemmar, men det har ju, via Excel, funnits tillgängligt sedan många år tillbaka.

Genom att rösta FÖR motionen skapar vi en rättvis situation för alla föreningar. Huvudsaken är att våra ansvariga ledare fyller i närvaro på ett sanningsenligt sätt, oavsett närvarosystem. Vi som föreningar måste kunna välja administrativt system utifrån vår verksamhet och våra förutsättningar, precis som företag väljer bokföringsprogram. De bokföringsprogram som inte räknar ut moms och arbetsgivaravgifter på rätt sätt slås ganska snabbt ut av sina konkurrenter och försvinner på marknaden. Samma sak gäller administrativa system för idrotten.

Angående RF:s myndighetsuppdrag är det också viktigt enligt den senaste idrottspolitiska proposition att idrottens organisationer (RF) i sin användning av statliga bidrag inte snedvrider konkurrensen med utomstående näringsidkare.

Läs mer i Konkurrensverkets skrivelse till regeringen 2014: http://www.kkv.se/globalassets/aktuellt/nyheter/las-skrivelsen-dnr-7632013-44182kb.pdf 

Jämförelsen mellan RF och Skatteverket kan tillämpas igen: 

- Ponera att Skatteverket vill kunna kontrollera alla företag i sitt egna system. För att möjliggöra detta bygger Skatteverket ett eget bokföringsprogram som ges ut helt kostnadsfritt (likt IdrottOnline) till alla Sveriges företag. Dessutom får varje företag som nyttjar programmet lite extra skattepengar i slutet av året. Jättebra säger Skatteverket. Jättedåligt säger alla andra.

Genom att avslå denna motion fortsätter idrotten skapa merjobb och sparka oss föreningar benen som använder övriga föreningssystem. Låt oss bestämma hur vi fördelar våra ideella krafter!

Med detta sagt hoppas vi att ni utifrån ett rättviseperspektiv röstar för vår motion.

 

Mvh

Christer Kindvall

ordf. Linköping Innebandy

Supportnyheter

Nyaste Månad År Författare Kategori
Laddar inlägg
Supportsponsor
Pushtalk