5 frågor till damlagets Stefan Aletorn som till klubbens stora glädje valt att förlänga sitt avtal som huvudansvarig tränare för Älvsjö AIK FF Dam.

 

 

 

1. Du har varit huvudansvarig för damlaget sedan 2012. Beskriv resan som damlaget gjort, från Div 3 till Div 1.

Det har varit en tuff resa men samtidigt väldigt roligt. Att få vara med och bygga upp damlaget på nytt har varit väldigt utvecklande för mig som tränare.

Jag gjorde min första träning med laget hösten 2011 då laget var nära på att åka ur div3. Då handlade det mest om att få tjejerna att hitta tillbaka till glädjen för fotboll samt att träna upp dom på en nivå som skulle klara div3.

Vi hade en bra försäsong med bra förberedelser och vi slutade den säsongen på en femteplats. Detta gav oss en gratisplats i div2 då serierna gjordes om.

Hösten 2012 hade vi en stor spelaromsättning då många valde att sluta då dom kände att fotbollen skulle ta för mycket tid samt att vissa ville pröva lyckan i andra föreningar.

Vi hade då turen att komma i kontakt med Johan som var tränare i Hammarby. Han anslöt till ledarstaben och fick med sig hela nio spelare. Det kom även spelare från Djurgården som ville vara med på satsningen. Med dom som var kvar och alla nya fick vi ihop en stor och väldigt stark trupp och gjorde ett riktigt bra år.

Vi utvecklades spelmässigt otroligt mycket för tjejerna var väldigt målmedvetna och lade ner ett otroligt hårt arbete. Det som var mest imponerande var att gruppen fungerade så bra ihop. Det var många nya ansikten men det gick väldigt snabbt att jobba som en enhet och det gav resultat fort. Vi slutade tvåa efter P18 och fick möjligheten att kvala till div1.

Efter två tuffa kvalmatcher mot Boo FF stod vi som segrare med sammanlagt 5-4 i målskillnad.

I år har vi gjort vår debutsäsong i div1 och slutade på en sjätteplats. Det var en svår omställning för oss men tjejerna har gjort ett fantastiskt jobb och är otroligt värda denna framgång. Nu jobbar vi vidare för att förbereda oss för säsong två i ettan, den som alla säger är den svåraste.

2. Vad är du mest nöjd med under dina hittills 3 år i klubben?

Att kunna blicka tillbaka och se vad vi har byggt upp. Allt hårda arbete från styrelse till alla ledare ute i lagen börjar verkligen ge resultat. Vi får fram otroligt många duktiga ungdomsspelare som redan nu knackar på dörren till damlaget. Det känns verkligen att vi har en riktigt bra verksamhet.

Måste lyfta min tränarkollega Johan också. En riktigt bra tränare och grym kring försvarsspel. Det har gjort att vi kompletterar varandra så bra eftersom jag jobbar mycket med anfallsspelet.

3. 2014:års säsong har i mina ögon haft 2 ansikten. En vår där vi låg väldigt mycket på försvar och jobbade med snabba omställningar växlades under hösten till ett lag som har ett betydligt större bollinnehav. Är de en tillfällighet eller har ni gjort några förändringar under vår/höst som påverkat?

Inför denna säsong lade vi ner väldigt mycket tid på försvarsspelet eftersom vi inte trodde att vi skulle bli spelförande direkt som nykomlingar. På våren spelade vi jämnt med alla lagen och var väldigt starka bakåt men vi hamnade kanske ibland lite väl lågt i försvaret. På grund av detta blev offensiven lidande och det vi hamnade i lite för mycket omställningsspel.

Med facit i hand var det ett rätt beslut tycker jag. Ser man till sluttabellen så är det bara fyra lag som släppt in färre mål än oss.

När vi kände att vi hade acklimatiserat oss i div1 efter vårsäsongen lade vi mycket fokus på anfallsspelet. Vi ägnade mycket tid åt det egentligen under hela hösten. Vi byggde upp scenarion vi ofta hamnade i på match och jobbade med lösningar kring det. Det gav resultat och vi hade ett mycket mer organiserat anfallsspel då vi kunde ha längre anfall och på så sätt skapa mer tryck.

Men det hänger även ihop med att vi blev bättre i försvarsspelet och vågade stå högre upp. Detta gjorde att vi stod närmre varandra på planen och kunde hjälpas åt att vinna boll tidigare och samtidigt ha fler spelare med i anfall efter bollvinst. Vi blev även mer cyniska och tappade inte boll lika ofta i farliga lägen vilket vi hade en tendens till på våren.

Sen ska man heller inte glömma det fantastiska arbete tjejerna har lagt ner under året. Det har varit väldigt bra närvaro och alla vill utvecklas varje träning. Det är ett bra driv i detta lag.

4. Vad vill ni utveckla 2015?

Jag skulle säga balansen mellan högt och lågt försvarsspel, att vi blir bättre på att växla under matcher. Även utveckla anfallsspelet ytterligare så vi blir ett större hot framåt så vi kan göra fler mål. Jag tror att vi också behöver bli bättre på fasta situationer.

5.  Vad är Älvsjö AIK Dams målsättning 2015?

Att fortsätta vara ett etablerat lag i div1. Vi ska inte behöva titta nedåt i tabellen och oroa oss för nedflyttningsstrecket.  Vi har alla skaffat oss mycket erfarenhet under året och kommer vara bättre förberedda nästa säsong.