Sverige – Europa 11-16 ! (Totalt sett fortfarande på plus, med 74-53)

 

Fjärde EM-dagen bjöd nästan, förutom på en damsingel, uteslutande herrsinglar och mixeddubblar. Av elva gubbar som klev ut på plan kom tyvärr bara fyra ut som segrare. Men det var verkligen inte utan kamp i någon av matcherna. Joakim Nordgren i HS +40 var nog den av svenskarna som spelade dagens spelmässigt jämnaste match rakt igenom, mot ¾ seedade Schweizaren Philipp Kurz, vinst för Joakim med 22-24, 21-16, 21-17.  Åt andra hållet tappade istället Ulf Svensson i samma klass mot Ryssen Oleg Grigeryev 21-16, 16-21, 12-21. Den som nog helst av alla hade velat spela om matchen är nog Stefan Grahn, även han i +40. Stefan hade efter att ha tappat första set med 15-21,mot starka dansken Carsten Loech, hittat spelet och såg ut att gå mot seger i andra set. När han oförklarligt slår ut boll efter boll, efter boll?! Snopen ser han setet och matchen gå förlorad med 20-22 i andra. Efter matchen, när han och jag efter våra förluster sitter och pratar i omklädningsrummet, så visar det sig att hantaget på Stefans racket gick att vrida runt skaftet. Det satt helt löst?! Inte så konstigt att bollarna gick åt alla möjliga håll. Stefan drog en tung suck och gick in i duschen.

Jonas Torné, i +45, ser ut att gå mot sitt livs mästerskap. Vinst den här gången mot en engelsman, James Grimshaw med 19-21, 21-10 och 21-13. Jag förlorade även min 8-del mot ungraren Tamas Gerhard 18-21, 14-21 i samma klass, inte utan chans, men lite uddlöst efter en sträckning i låret.

I de äldre klasserna var det mest nerv och spänning i matchen mellan Paul Roos och meriterade finnen Carl-Johan Nyberg i HS+65, trotts två setbollar till Roos i andra set går matchen ifrån honom, med 13-21, 21-23. I samma klass lyckades däremot Per-Arnold Höij knyta säcken i andra set för att få till skilje mot engelsmannen Roy Bartlett. Men antiklimax nås efter 16-21, 23-21 och 18-21. Tungt!

I dagens enda svenska damsingel pressar bitvis Åsa Strindlund engelska stjärnan Betty Blair. Förlust 12-21, 17-21 med mersmak för debutanten Åsa.

Av de 15 spelade mixeddubblarna under dagen vann vi sju. Även där var det flera publikbefriande och mer än spännande scenförändringar. Stefan Edvardsson/Marina Kårström vänder tex sin match till seger i mixed +40, trots att de i första var helt utspelade, vinst 9-21, 21-17, 21-16.  I samma klass vinner även Mikael Nilsson/Ingela Clarstedt, genom att bit för bit hitta sitt spel, även om de lika väl kunde vunnit i två raka, segersiffrorna blir till slut 20-22, 21-16, 21-8. I +45 hade vi åter ett svenskmöte, den här gången gick  Milan Duvsund ur segrande i par med Tanja Karlsson med 22-20, 17-21, 21-12 mot Stefan Grahn i par med norskan Berit Thyness. Även Erik Ferenius/Åsa Strindlund gör en stark match mot engelska Rajev Bagga/Liz Austin. Erik och Åsa har flera setbollar och tappar, eftersom att de ville döda setet för snabbt. Fortsatt metodiskt spel hade ändrat det. Tyvärr tappar de 21-23, 17-21. Jonas Thorné i par med ryskan Marina Gureeva, även det i +45, hade däremot turen mer på sin sida, efter vinst i första med 21-18 ger de tyska motståndarna upp matchen pga skada. I +65 kunde även Lars Winnberg/Ewa Carlander gått segrande ur matchen med lite mer tur och skärpa, förlust med 18-21, 19-21 mot starka engelska Graham Holt/Margo Witty.

Efter fyra dagars spel har vi nu säkrat inte mindre än 15 kvartsfinaler, med svenskt deltagande. Då har vi fortfarande flera chanser kvar i damdubbel och herrdubbel under torsdag förmiddag. Ser man på vilka motståndarna är så kan nog min gissning på 8 medaljer till och med ut att kunna överträffas. Redan på torsdag eftermiddag spelas flera av herrsingel kvartsfinalerna. Så i morgondagens rapport från speldag 5 kan vi redan ha säkrat några medaljer!

Klara för kvartsfinaler efter onsdagen är nu:

+35

Herrsingel:        Fredrik Bohlin, som möter Morten Eiby Rasmusen, Danmark

Damsingel:       Sara Fänriks Rehnström, som möter Katrin Hockemeyer, Tyskland

+40

Herrsingel:        Stefan Edvardsson, som möter Morten Aarup, Danmark

                           Joakim Nordgren, som möter Fernando Silva, Portugal

 

Damsingel:       Maria Jönsson, som möter Reni Hasan, Bulgarien

Mixeddubbel:   Stefan Edvardsson/Marina Kårström, som möter Paul Mitchel/Karina Bye, England

                           Mikael Nilsson/Ingela Clarstedt, möter Julian Priestly/Joanne Muggeridge, England

 

+45

Herrsingel:        Jonas Torné, som möter Vadim Nazarov, Ryssland

Mixeddubbel:   Milan Duvsund/Tanja Karlsson, möter Vadim Nazarov/Vlada Chernievskaya, Ryssland

                           Jonas Thorné/Marina Gureeva, möter Jan Petersen/Helle Blomsterberg, Danmark

 

+50

Mixeddubbel:   Nils Carlson/Pam Peard (Irland), mot Morten Christensen/Anette Vollertzen, Danmark

 

+55

Mixeddubbel: Magnus Ericsson/Gunnel Bengtsson, mot Dan Travers/Christine Black, Skottland

                           Peter Brandt/Elisa Kavander (Finland), möter Ian Purton/Christine Crossley, England

 

+70

Mixeddubbel:   Lisbeth Bengtsson/Knut Liland (Norge), möter Michael Short/Beryl Goodall, England

 

 

Alla resultat från dag 4:  http://bwf.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=79483FFB-D0DC-492B-9454-41DE82D349F3&d=20140924