Sverige – Europa 8-20 (Totalt sett på plus under första 6 dagarna, med 97-87)

Inför sista EM-dagen här i Caldas har vi att se framemot inte mindre än tre finaler! Ska det bli silver eller guld? Samtidigt säkrar vi sex brons! Så totalt 9 svenska medaljer. Ett mer än jag förutspådde.

 

På torsdag förmiddag spelades flera spännande kvartsfinaler i både mixed, damdubbel och herrdubbel. Utdelningen i mixed blev tyvärr skral. Av de 8 svenska paren med medaljchans tog vi endast en vinst, Lisbeth Bengtsson/Knut Liland vinner över Michael Short/Beryll Goodall från England, 21-14 19-21 21-10.  Annars var det egentligen bara Mikael Nilsson/Ingela Clarstedt i +40 som var riktigt nära att slå ut Englands Julian Priestly/Joanne Muggeridge. De har matchen i sin hand, men på något underligt sätt smiter den ifrån dem? Förlust 21-14, 16-21, 19-21.

 

I herrdubbel +35 hade Fredrik Du Hane/Lars Klintrup marginalerna på sin sida och höll ihop spelet i en riktigt snålspelad match, vinst 24-22, 25-23, med hjärtat i halsgropen. Ulf Svensson/Pierre Åhling har chansen, trotts ett spelmässigt övertag av starka fransmän lyckas de hålla jämna steg genom färre egna misstag. Det hade kunnat gå även i tredje om de bara haft något vassare avslut. Förlust med 17-21, 21-18, 12-21. Fransmännen går senare på eftermiddagen till final genom säker vinst i semifinalen. Även Sara Rehnström och danskan Bettina Kastrup stupar i sin kvartsfinal, med 15-21, 13-21, mot ett par från England/Danmark, Helle Blomsterberg/Karina Bye.

 

I +40 lyckas däremot Stefan Edvardsson och Mikael Nilsson styra spelet sin väg i en jämn tresetare till slut. Just genom att ta initiativet de sista bollarna. Det tog första med stabilt spel. I andra börjar fransmännens defensiv trötta ut svenskarna och får dem att göra misstag, som ger synbar frustration. Men så förenklar Stefan och Micke spelet och knyter ihop genom att helt enkelt bestämma sig för att vinsten skulle hem. Bra fokus sista 3:e-delen. Seger 21-12 14-21 21-16.  Damdubbeln med Marina Kårström/Ulla Jark orkar inte alls stå emot de starka engelskorna Julie Bradbury/Louise Culyer i sin kvartsfinal, förlust 2-21, 9-21.

 

I +45 imponerar Milan Duvsund/Joakim Nordgren rejält. Helt ohotade och utan minsta tvekan ror de hem medalj genom att slå ut tyska Sven Landwehr/Uwe Pawellek med 21-14, 21-8.  Det andra paret i kvartsfinal, Peter Baeza/Jonas Torné ser ut att ha kontroll i sin match mot tyskarna Ronald Glaschke/Frank Schröder, men oskärpa i slutbollarna i första set gör att det glider dem ur händerna 19-21. I andra har de bättre tålamod och fokus. Med metodiskt spel vinner de 21-16. I tredje skiftar ledningen fram och tillbaka, fram till 14-14. Sedan händer det som inte får hända. Någon sätter på air-condition i hallen igen, efter att vi Team managers lyckats förmå tävlingsledningen att hålla den avstängd. Helt utan förvarning, ändras förhållandena och alla spelar några bollar utan att förstå vad som är fel? Peter och Jonas får motvind och tappar initiativet och trycket. Tyvärr även setet och matchen, med 21-16 i tredje. Refereen är även han tagen på sängen och det visar sig vara en från badminton Europe som beordrat att sätta på fläktarna. Varför vet ingen?! Bitter förlust så klart.

 

I +50 fortsätter Magnus Nytell/Olof Åslund att spela sin snabba ”kamitaze badminton”. Både effektivt och sevärt. Seger mot tyskarna Thomas Bunn/Michael Schneider, med 21-19, 21-14. Det andra svenskparet Nils Carlson/Anders Persson visar åter att de utnyttjar sina talanger på bästa sätt. Det är ytterst nära att de betvingar engelska mästarna John Bowker/Kyle Nethercott. Men återigen visar engelsmännen den egenskap som även Schwarcz/Toft fick erfara i 8-delen. Vinst i tre set med, 19-21 21-16 21-12 för England.

 

I +60 gör Roland Kärvestad och Curt Ingedahl en bra match, men inte mycket mer, mot William Hamblett/Graham Holt, England. Förlust med 21-16, 21-18 och ingen medalj tyvärr för Sverige. Det blev det däremot för debutanten Bengt Randström i par med mer rutinerade Lars Winnberg, seger med 24-22, 21-13. För Lasse var även det första mästerskapsmedaljen, trotts sin långa karriär.

 

I +65 kunde vi säkrat ännu en medalj med lite mer tur och skicklighet. Per-Arnold Höij/Carl-Johan tappar första set, men kommer igen starkt i andra. I tredje har de två matchbollar, men det ville sig ändå inte. Ännu en tung förlust för Sverige 12-21, 21-15 21-23, mot tyskarna DieterEichhorn/Hans-Joachim Pothmann.

 

Under eftermiddags och kvällspasset Spelar både Stefan Edvardsson i +40 och Jonas Thorné i +45 sina semifinaler i herrsingel. Stefan mot Portugisen Fernando Silva, som slog ut Joakim Nordgren i kvarten, medan Jonas mötte Tysken Thomas Knack. Tråkigt nog spelar båda svenskarna under sin förmåga och har inte riktigt kontakt någon gång under matchens gång. Stefan tappar med 14 och 12. Jonas med 15 och 15. Två slitna spelare, som båda spelat sig fram till kvartsfinaler i både dubbel och mixed också. Kanske skulle det behövts piggare ben och klarare skallar där. Men två bärgade bronsmedaljer är ju verkligen inget att skämmas för. Bra kämpat gubbar!

 

Lite senare får vi se ännu en match som gör att naglarna bits ner. Lotten Wengberg och energiska danskan Jette Nielsen sliter som få i damsingel +65. Danskan tar första 16-21. Men sedan börjar fighten på allvar. Trotts 25 vunna bollar för Lotten i andra set räcker det inte för att få till skilje. Jette sliter nämligen till sig 27. Nära, nära igen!

 

På kvällen spelas även semifinaler i herrdubbel. Där har vi en missad final i framförallt +60, då Lars Winnberg/Bengt Randström tyvärr inte orkar stå emot ryssarna Vladimor Ylyenko/Vladimir Prudnikov, som till slut vinner med 21-23 21-12 21-12. Dessförrinnan säkrar först Fredrik Du Hane final med sin danska partner finalplatsen genom stabilt och kvickt spel mot Schweiz Philipp Kurz och tysken Maurice Niesner 21-11, 21-17. Skönt även Stefan Edvardsson ha skakat av sig sin singelförlust och att Mikael Nilsson sin mixed förlust, båda var piggare i kroppen än tidigare på dagen. Skönt att se deras match i HD+40 rinna iväg i andra. Bitvis lite ansträngt i första, mot två nya fransmän Joël Renaudeau/Eric Sieca, vinst 21-18, 21-6. Desto tuffare blev det för Milan Duvsund/Joakim Nordgren nu, mot första seedade Mark Gold och Rajeev Bagga från England, förlust 18-21, 15-21. De hänger med bitvis, men är ändå de som får jaga. Framförallt gör engelsmännen inga egna lätta fel. Skillnaden, tyvärr. Men ett brons till Sverige. Även Magnus Nytell och Olof Åslund möter samma öde mot sina danska motståndare, med bl.a VM-guld i bagaget från tidigare mästerskap. Olof skadar sig dessutom i inledningen av matchen och kan sedan inte stå upp på samma sätt i defensiven som tidigare i turneringen. De tappar 21-12, 21-11 mot Morten Christensen/Martin Qvist. Men brons!

 

Till final på ett bananskal går även Lisbeth Bengtsson och Knut liland när de får WO i sin semifal efter att deras engelska motståndare skadar sig i sin herrdubbelsemifinal. Lite svensk tur, äntligen.

 

Klara för finaler är:

+35  Fredrik Du Hane/Lars Klintrup (Danmark), möter Xavier Engrand/Jerome Kraeczyk, Frankrike

+40  Stefan Edvardsson/Mikael Nilsson, möter Jason Grimshaw/Paul Mitchel, England

+70  Lisbeth Bengtsson/Knut Liland (Norge), möter vinnaren av ett engelskt och ett tyskt par.

 

Det är svårt att sia om vem som har bäst chanser? Men båda herrdubbelparen har sett starka ut…

 

Bronsmedaljer till:

 

+40 Herrsingel                            Stefan Edvardsson

+45 Herrsingel                            Jonas Thorné

+45 Herrdubbel                           Milan Duvsund/Joakim Nordgren

+50 Herrdubbel                           Olof Åslund/Magnus Nytell

+60 Herrdubbel                           Lars Winnberg/Bengt Randström

+65 Damsingel                            Lieselotte Wengberg

 

/Magnus Gustafsson

Team manager,

Veteranerna

 

Alla resultat från dag 6:  http://bwf.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=79483FFB-D0DC-492B-9454-41DE82D349F3&d=20140926