Det har inte skrivits referat här på ett tag men efter helgens seger i Stockholmscupen är det läge att lyfta pennan. För den som vill se hur det hela gick till kan man gå in på https://stibf.solidtango.com/video/finalerna-i-stockholmscupen-2017-06-may-15-56-17-07
Final i Stockholmscupen pojkar svår vilket skulle avgöra vilka som kan kalla sig bäst i stan. Onekligen en värdig avslutning på den pojklagsperiod på 10 år som nu är tillända. Man kan också notera att nästan alla spelare på plan idag har spelat ihop sedan de var 7 år gamla.
Till vår glädje var det Vendelsö som stod för finalmotståndet. Glädje därför att det är få lag vi mött så mycket i cuper, serier och träningsmatcher över åren med ledare, spelare och publik vi gillar. Vi kan också konstatera att vi och de var 2:a och 3:a i Mörkröd svårserien i år så vi vet att lagen har kapacitet.
Resultatmässigt brukar det oftast vara jämnt där vi vann årets seriematcher med uddamålet medan de slog oss i USM. De har snabba och starka spelare så det gäller att inte bjuda på för mycket utan det gäller att stänga ner dem och utnyttja sina chanser. De gånger vi låtit spelet bli alltför svängigt vet vi att Vendelsö är livsfarliga framåt. 
Första perioden i finalen bjöd därför heller inte på så mycket. De har mer boll, vi stänger ner dem effektivt men lyckas inte utnyttja våra egna chanser. Perioden ser ut att sluta 0-0 då Vendelsö med cirka 25 sekunder kvar bryter på mittplan och plötsligt får ett friläge mot Axel. Axel räddar dock, kastar snabbt till Jacob som passar till Alex som driver några meter och passar skickligt till Alfred som iskallt stöter in bollen. 1-0 till oss med 7 sekunder kvar av perioden. Vendelsö får därtill en spelare utvisad i sekvensen.
Vi kliver in i andra med PP som blir resultatlöst. Strax efter detta driver Adam bollen, vänder runt och passar in bakom en back där John i sin tur lurat bort sin back med en kroppsfint, fått en lucka och stänker in 2-0. Nu så.
Något senare får Vendelsö frislag i mycket bra läge nära vårt mål. De kör en klurig variant som tvingar Axel till en jätteräddning. I samma sekvens råkar en av våra spelare kliva in i målgården vilket innebär straff för Vendelsö och utvisning för oss.
Vi vet att Axel inte släppt in en enda straff under ordinarie matchtid i år och det gör han inte nu heller. Han väntar ut Vendelsös lagkapten som till slut är så nära att han inte har några alternativ kvar. Viktigt eftersom 2-1 i det läget hade riskerat att ge Vendelsö luft under vingarna.
Vi klarar utvisningen och strax därefter gör Filip en finfin prestation när han vänder bort två Vendelsöspelare, slår en perfekt passning (kommentatorerna kallar det för en "laser macka" och kör till för det) till Adam i farten som lurar ner målvakten och lyfter upp 3-0 i nättaket. Man börjar se ljuset i tunneln och det behöver inte nödvändigtvis vara det mötande tåget.
Vi spelar nu väldigt bra, Vendelsö har svårt att skapa något alls utan bollen spelas runt vår box och killarna offrar sig föredömligt för att hindra skott. Strax därefter passar Felix till Adam som tråcklar sig förbi två spelare och lägger in bollen under armen på Vendelsös målvakt. 4-0 till oss med cirka 10 minuter kvar.
Vi håller stången och fortsätter att hålla Vendelsö utanför boxen. Försvarsspelet är kompakt, anfallet spetsigt och Axel en mur i målet.
Tiden tickar på och när det är två minuter kvar åker vi på en utvisning. Sista chansen för Vendelsö men i de kommande två minuterna spelar vi magiskt i allmänhet och Jacob G är som hulken i boxplay. Vendelsö får uppleva hur dominant och kraftfull han kan vara på plan. 
Och så är det slut, vi vinner med 4-0. Det har varit en schysst match och jag tycker att vi vinner välförtjänt genom att till punkt och pricka följa den plan vi lagt upp innan.
Matchens lirare i vårt lag blev välförtjänt Adam med två mål och en assist, där också Axel S i mål och Filip på topp fick omnämnande av kommentatorerna i websändningen. Till årets fair-play spelare utsågs (av våra egna lagledare och coacher) Niklas. Verkligen kul och välförtjänt.
Med detta sagt är anledningen till att vi vann den här matchen att alla spelade på hög nivå idag. Axel i målet stängde igen, Alex, Niklas, Felix och Lukas blandade defensiv disciplin med räder framåt och fina uppspel, Jacob och John visade att de är två av Stockholms bästa centrar, Filip, Alfred, Adam och LP omväxlade även de disciplinerat hemjobb med kreativitet och fart framåt. Tack också till alla ombytta och icke ombytta spelare på bänken som höll humöret upp på sig själva och omgivningen.
Ett särskilt tack till Jocke och Anders som coachade i båset. Laget har haft en fantastisk utveckling under det här året. Från en vobblig start i försäsongscuperna har det tagit sig ända fram till dagens slutgiltiga kvitto på att alla de nedlagda timmarna burit frukt.
Slutligen tack till vår månghövdade publik, motståndarna, de två felfria domarna (det märks att även de bästa domarna är på plats) samt arrangörerna för ett fint evenemang.
Vid sargkanten 10 år senare
Staffan