Ny striktare tolkning av befintliga regler införs omgående. Detta kommer sig av att flera domare har hoppat av sina uppdrag pga det hårda klimatet på och runt planen. Reglerna gäller för Spelare, Ledare samt publik.

I Svenska Ishockeyförbundets ABC-pärm som beskriver svensk hockeys utbildningsmodell återges följande värdegrund:

 

”Svenska Ishockeyförbundet har ytterst ansvaret för ishockeyns gemensamma värderingar om vad som är rätt eller fel inom ishockeyn. Det ska hjälpa oss att tydligt ta ställning för rent spel och mot fusk, våld, mobbning, rasism, grovt språkbruk, dopning, alkohol och droger. På så sätt utvecklar vi hela människan och inte bara idrottsprestationen. Vi vill på alla nivåer bedriva ishockey så att ishockeysporten positivt inverkar och påverkar både fysiskt och psykiskt, på och utanför rinken. Ett mål som vi behöver sträva mot tillsammans!”

 

Stockholms Ishockeyförbund står till fullo bakom denna värdegrund. Förutom ovanstående långsiktiga insatser, kommer vi omgående införa nedanstående direktiv för abuse of officials:

 

·         Varje reaktion, spontan eller genomtänkt, som är att se som en protest mot ett domslut ska rendera utvisning för abuse of officials

·         Ingen som helst diskussion om domslut mellan tränare/domare ska ske under match.

Om domaren vill framföra något till laget ska detta tas genom lagkapten eller assisterande lagkapten. Tränarna ska coacha sitt lag, inte domarna.

·         Innan match ska domaren inte hålla något längre snack med lagkaptenerna, bara önska lycka till och meddela att det är kaptenerna och domaren som kommer att hålla kommunikation

·         När domarsupervisors tjänstgör ska dessa till Björn Wettergren rapportera per e-post hur båda lagen uppförde sig.

·         Linjemän har rätt att utdöma utvisning för abuse of officials, dock ska spelet vara stoppat när så sker

 

Det är oerhört viktigt att även samtliga spelare i junior och seniorlag nås av denna information då vi ser de största problemen med bristande attityd och respekt på denna nivå men även på ungdomssidan är vi inte fullt ut nöjda och ser därför att vi behöver fokusera på frågan. När det gäller de yngsta spelarna vilar ett tungt ansvar på tränare och ledare och  vi uppmanar till medvetenhet. Även ungdomsdomarna kommer att tillämpa en striktare bedömning men denna  kommer vara åldersanpassad.

 

Läs även bilagan ”Angående domartillsättning” som också är utskickad i separat mejl tidigare i veckan. Rådande domarbrist begränsar möjligheterna till matchflyttar.

De akuta åtgärder som listas ovan är inget som innebär några förändringar i något regelverk. Det som är förändringen är att vi kommer att till fullo tillämpa det regelverk som de facto gäller. Det är INTE tillåtet att inom ishockeyn protestera mot domslut, använda könsord eller uttryck som förolämpar eller kränker vare sig domare eller spelare på planen.  Detta gäller givetvis samtliga nivåer. Tränare/ledare ska föregå med gott exempel! Faktum kvarstår också:

Hur dålig domaren eventuellt skulle vara är det från och med nu helt oacceptabelt beteende att klaga eller invända på domarens insats i samband med matcher! Vi ber er att omgående informera samtliga era spelare, tränare, ledare och föräldrar om detta så det inte blir någon överraskning.