Vilken kväll det blev igår...

Under säsongen 2003-2004 spelade jag och min tränarkollega Samer i Spånga hockeys A-lag, tränare var Håkan Strömberg som idag är Sportchef och navet i hela föreningen tillsammans med styrelse och alla ideella föräldrar och övriga med stort hockeyintresse. Säsongen 03-04 var min klart roligaste som spelare, vi hade en riktigt bra trupp och där vi alla var riktigt bra kompisar även utanför isen. När säsongen summerades missade vi platsen till div. 1 på målskillnad. Såklart en trist sorti på en fantastisk säsong, där vi som nykomlingar var med i toppen och överträffade alla förväntningar.

Varför tar jag då upp denna säsong nu, när jag borde använda mina rader till att referera dagens match mot Bajen Fans?
Jo, därför att årets upplaga av Spånga är väldigt lik den vi hade under den säsongen. Vi har ju spelat 18 matcher denna säsong och den vinnarinstinkt som finns hos varje spelare är beundransvärd enligt mig. Vi är i stort sett ett helt nytt lag jämfört med förra året, men på grund av grabbarnas öppna sinnen har de nya spelarna verkligen kommit in på ett perfekt sätt. Alla är beredda att göra vilket jobb som helst för att hjälpa varandra och laget att vinna matcher.

Under säsongen 03-04 så spelade vi en match mot M/B Hockey i IVT-hallen som jag minns än idag, och jag ler varje gång som jag tänker tillbaka på den. Hallen var full och vi spelade som i trans, vi vann tillslut med 7-4 efter att ha avgjort matchen i sista perioden. Men det som vi snackade om efter matchen var att hallen var full och det var en grym känsla att spela inför fulla läktare. Jag minns att vi pratade om att det troligen aldrig kommer att hända igen, men tänk så fel vi hade!

Det tog sju säsonger, men nu vet vi hur det är att vara i IVT-hallen när den är full på riktigt! Utan att veta exakt skulle jag tro att kvällens match mot Bajen Fans hade ungefär dubbelt så många åskådare än vad vi hade den där januarikvällen 2004.

Nu ska jag ta er igenom hur vi förbereder oss inför en seriematch som den ikväll, och alla andra för den delen.
I Fredags så gjorde vi det mycket ovanliga i hockey, nämligen att vinna en hockeymatch mot Mälarö med 1-0. Vi höll nollan för andra gången den här säsongen och spelade faktiskt riktigt bra offensivt men fick inte in pucken mer än en gång. Vi sa efter matchen att vi kunde vara nöjda med vårt spel men att vi måste ha mer fokus i avsluten på Tisdag för annars blir det verkligen svårt att slå Bajen.
På Lördagen träffades vi och hade den årliga julmiddagen, denna gång på Stockholms Matvarufabrik. En riktigt trevlig kväll som det kommer att pratas om i omklädningsrummet länge fram över. Redan där kände jag och Samer att matchen på Tisdag mot Bajen kommer att bli något extra, alla hade trevligt men känslan var att alla hade många av sina tankar på av avsluta serien innan juluppehållet med en vinst. Att sen Bajen kom på besök och att vi trodde att det skulle bli mycket publik var ju också en  sporre.
Igår (måndag) hade vi träning. En bra träning där vi hade fokus på att vända spelet och ta snabba beslut under press. Vi anade att matchen mot Bajen skulle innehålla hårt jobb och att den som tog minst dåliga beslut skulle vinna.
Till matchen idag samlades vi kl 17:30, när jag klev in i omklädningsrummet kände jag att skulle Bajen vinna idag var de tvungna att jobba hårt, för det var vi beredda att göra. Vi hade genomgång och sen gick vi ut på en gemensam uppvärmning som var precis på fokuserad men ändå uppsluppen stämning som det ska vara.
Fem minuter innan match så har vi en sista snabb genomgång av vad vi vill se under matchen, idag ville vi se ett fokuserat passningsspel och stenhårda närkamper.

1: a perioden

Att kliva ut till en match med 5-600 åskådare i lilla IVT-hallen är såklart en grym upplevelse men också lite nervöst. Det tycker jag också syntes på spelet från båda lagen, vi är ganska ordentligt nedpressade framför allt under två numerära underlägen i slutet på perioden. Men vår supermålvakt "Sebbe" var precis som mot Mälarö, omutlig. Känslan efter perioden var för mig att nu hade vi kommit in i matchen och bör kunna komma tillbaka till vårt eget spel.

2:a perioden

Den var som period ganska lik den första. Bajen kommer till en hel del avslut men det flesta är ganska lång utifrån och vi har bra koll på de få returer som "Sebbe" släpper. Vi kommer till ett par riktigt bra lägen och har en puck som ligger och "dansar" bakom Bajen keepern, men den når inte riktigt över mållinjen. Vi är överens om att det är en bra period försvarsmässigt då vi även denna period lyckas hålla avsluten på behörigt avstånd. Dock kommer vi inte alls igång med vårt offensiva spel, vi får väldigt korta anfall och kommer inte till skott tillräckligt mycket. I pausen snackar vi om att nu gäller det att "käka" puck. Har vi krigat innan så är det inget mot vad vi måste göra i sista perioden för att få med oss en vinst.

3:e perioden

Nu är vi ordentligt pressade i perioder, men vi har ett par kontringar som mycket väl kunde ha resulterat i mål. Vi har tex en puck som jag och Samer tror är inne efter att pucken än en gång "dansar" bakom Bajen målvakten. Men domarens tecken som vi tycker ser ut som att han visar mål är att målburen är flyttad. Med ca fem minuter kvar kommer vi en kontring där "Acke" skjuter ett bra skott men målakten gör en jätteräddning. Under periodens sista minut får Bajen chansen i numerärt överläge, och den pressen som de har borde resulterat i ett mål, men "Sebbe" är fruktansvärt grym i kassen. Han spelar med en otrolig pondus och verkar helt oberörd när det gäller nerver. Vi lyckas reda ut perioden efter ett otroligt uppoffrande spel, med spelare som "Perra" och Blomqvist som slänger sig och täcker skott, Goods otroliga råstyrka där han verkligen ger "Sebbe" möjligheten att se alla puckar.

Förlängningen

Här får vi börja med en man mindre i ca 1 minut, dessutom är det kanske vår bästa defensiva back i Viktor Good som sitter utvisad. Grabbarna som gör det defensiva jobbet under utvisningen gör allt perfekt och vi lyckas rida ut stormen. Resten av fem minuters perioden är en enda röra av halvchanser och nästan lägen. Men när perioden är slut så känner jag en känsla av segervittring. För att vem ska kunna göra mål på "Sebbe" en sån här kväll?

Straffarna

Här är det viktigt att man verkligen vill skjuta straff, om man känner sig osäker så ska man inte ta på sig uppgiften. Så när det står klart för att det ska bli straffar samlar vi grabbarna och frågar vilka som vill lägga en straff. Tio stycken anmäler sig och det kan jag säga är ett bevis på att vi har många killar i laget som vill vinna och vara den som blir hjälte. Ett stort styrkebesked enligt mig, vi väljer tillslut i tur och ordning Acke, Jonte och Gurra.
Acke lägger den första, han gör precis det jag vill. Lågt på målvaktens stötsida. Han brukar vara hur säker som helst där, men den här gången så läser målvakten honom.
Bajens första straff gör "Sebbe" samma sak som Bajens målvakt, han läser straffen och räddar den enkelt.
Jonte lägger vår andra straff och han använder en gammal 90-tals fint. Han kommer med hög fart men saktar ner och får målvakten att öppna "femte hålet" Där han kliniskt sätter den!
Bajens andra straff slås av en av mina absolut bästa vänner, Henrik Pettersson. Eftersom jag har spelat med honom under många säsonger och sen följt honom nära så vet jag hur han vill lägga en straff. Jag meddelar "Sebbe" och håller alla tummar jag har, till min stora lättnad gör "Hempa" precis det jag sagt till "Sebbe" och han räddar utan problem.
Vår tredje straff lägger "Gurra", han försöker även han att sätta pucken mellan benen, men Bajens målvakt läser honom.
Nu är alltså Bajen tvungna att sätta sin sista straff, annars står vi med seger och två poäng mot deras en. "Sebbe" läser även denna straff och gör så att vi kan vinna vår andra match på raken utan att släppa in något mål.

Ikväll visar vi verkligen alla som är på plats i IVT-hallen att om man tror på varandra, kämpar och uppträder som ett lag kan man med lite tur och mycket skicklighet vinna vilka matchen som helst.
Det är ju inget att snacka om, idag är vi ganska utspelade vissa stunder. Men hockey går ju ut på att göra flest mål och det gjorde vi i afton.
Men ska vi vara med och slåss om en kvalplats till division 1 så måste vi skapa mer och framför allt göra mer än ett mål per match.

Häng med oss och se om vi klarar det, jag ser gärna att IVT-hallen är så här välbesökt fler gånger!

Vi i A-laget önskar alla en riktig GOD JUL!