Efter tre raka förluster har vi nu tagit tre raka vinster. Gårdagens match mot Haninge i Torvalla ishall slutade alltså med en riktigt skön tvåpoängare.

Efter vår träning i måndags så kändes det riktigt bra, vi var 21 spelare plus att vi hade "Putte" Wängdahl som spelade juniormatch tillgängliga för spel.

Efter träningen ringde jag till Samer som var sjuk och sa att imorgon är vi verkligen förberedda. En riktigt bra träning och en trupp där vi kunde välja och vraka mellan spelarna. Vi tog ut 19 spelare, två målvakter tre femmor och ett extra ytterforwards par.
Vi har ju haft lite sjukdomar i truppen sista veckorna, många som har snörvlat lite men som ändå har varit och kört för att de inte känner sig tillräckligt sjuka. Så därför kändes det extra roligt att vi "bara" saknade Daniel Sveen (skadad) och Ebou Stelin (sjuka barn).

Men ack den lyckan som är evig...
Under Tisdagsförmiddagen så får jag samtal från Adam Andersson, Daniel Sahlman och Linus Hagel. Alla har under natten blivit sjuka och kan inte medverka på matchen. Kanske inget nytt att det kan hända, men i just detta läge när vi har chansen att hänga på lagen som ligger på kval plats. Dessutom är det ju inte vilka spelare som helst, Linus har gjort tre mål de senaste två matcherna, Adam och "Salle" är två tredjedelar av vår hetaste kedja efter jul. Tunga avbräck! Så som lite grädde på moset ringer Eric Simonsson direkt efter lunch och berättar att även han inte kommer att kunna medverka. Detta gör att vi startar en febril jakt på ersättare, kontaktar ett par A-juniorer som visar sig inte kunna vara med pga jobb etc. Jag ringer Ebou trots att jag vet hans situation hemma med tre barn och sjukdomar, han kollar upp och ger senare klartecken för spel. Då är vi fjorton spelare, en till behövs så att vi kan ställa upp med tre femmor. Ögren har även han varit skadad, en så kallad "upper body injury", jag ringde på chans och han sa att han kunde göra ett försök. Femton gubbar som kan spela!!! Nice :)

Vår samlingstid är alltid 1 tim 30 min före match, igår alltså 17:30. Jag jobbar i Järfälla och åkte kl 16:00 från mitt jobb, kl 17:40 rullar jag in på parkeringen utanför Torvalla Ishall medveten om att de enda grabbar som var där är Viktor Good och Lukas Larnesjö. Man skulle kunna skriva en hel bok om Stockholms trafik situation och en dag som denna så var absolut kaos överallt. Grabbarna kommer en efter en och de sista kommer vid 18:20, samma tid som isvärmningen börjar.

Men det är här en av våra absoluta styrkor kommer in. Efter värmningen sätter sig alla grabbarna i sina framtvingat nykomponerade femmor efter alla avhopp. Ljudvolymen i omklädningsrummet är hög, fast på ett positivt sätt. Alla femmor går igenom uppspel, tekningar, försvarszon osv. I det läget sa jag och Samer att det här kan gå hur som helst, hoppas bara vi står emot under första perioden så brukar vi ju växa mer och mer.

Under de fem sista minuterna innan matchstart så känns det att grabbarna hittat känslan som man måste ha när det är match.

Att vi sen skulle komma in efter första perioden och känna känslan av att vi verkligen hade kört över Haninge under de första 20 minuterna kunde jag aldrig ana. Vi vinner skotten med 16-8 och har väldigt många bra lägen, att vi också lyckas hänga två kassar genom slagskott från "Jocke" Lindström och Viktor Good var ju vansinnigt skönt. Lite smolk i glädjebägaren var dock att Gustav Asplind fick en stenhård tackling samband med att han spelade fram till vårt 2-0 mål. Den tacklingen träffar bara "Gurra" i huvudet och pga att han inte ramlar så tror/hoppas jag att det är anledningen till att domaren missar situationen. Deras kille kommer med väldigt hög fart in i situationen och som sagt träffa bara "Gurras" huvud, hade "Gurra" fallit ihop hade det troligen blivit ett ganska tufft straff. Följden blev i alla fall att "Gurra" får hjärnskakning och vitnar betänkligt i ansiktet. Trist för honom då han efter en lite tyngre period såg riktigt het ut under första perioden. Vi får hoppas han kryar på sig snabbt eftersom han är en spelare som är viktig för oss. Självklart fick nu "Gurra" kliva av och vi var nu nere på 14 spelare. Samer och jag beslutar att flytta upp "Jocke" Lindström som forward på "Gurras" plats och rulla på fem backar.

Andra perioden blir tyvärr inte alls lik den första, vi är hårt pressade i perioder och drar på oss en hel del utvisningar. Men med stort hjärta och smart spel allt som oftast lyckas vi klara de flesta pressade situationer vi hamnar i. Men 10:51 in i andra perioden så har vi en riktigt trist situation där vi släpper in ett mål och "Mackan" Johansson drar på sig 10 minuters utvisning efter en händelse efter målet. Inte helt smart agerat av "Mackan", så nu var vi alltså nere på 13 spelare under 10 minuters spel. När sen "Jonte" Fagerlund drar på sig en två minuters utvisning för en eftersläng tappar jag fattningen i båset. Tror att det är andra gången under säsongen som jag blir så högjävligt förbannad, om vi ska vinna matchen får vi inte låta den här typen av händelser förstöra. Som tur är har Samer mer lugn än mig i båset så han får mig att lugna mig lite. Resten av perioden är vi verkligen nere i vår zon hela tiden, tills en slumppuck ger "Jonte" ett friläge. Han blir hakad precis när han ska skjuta och domaren tvekar aldrig, straff. Jonte som kanske är vårt förstaval när gäller straffar har bra självförtroende för tillfället. Han såg säker ut men tyvärr är hans straff inte speciellt bra den här gången. Med ca tre minuter kvar till pausvilan längtar jag verkligen dit, grabbarna är helt slutkörda. Då händer det som inte får hända, Rickard "Acke" Axells klubba åker av ren otur upp i ansiktet på en Haningespelare, jag såg inte om det var blodvite men han fick 4 minuters utvisning. Tungt...
2 min och 29 sek fick vi spela Box Play i slutet av perioden pga detta. Under dessa två minuter är vi väldigt hårt pressade men "Sebbe" Näslunds lugna spel i kassen hjälper oss otroligt mycket fram till pausvilan.

Under pausen fick grabbarna mest prata med varandra, jag och Samer höll oss utanför omklädningsrummet. Vi har så pass många vinnare i detta lag, så diskussionerna under pauserna är allt som oftast riktigt bra. Alla vill vinna och hitta vägen dit.
Det enda vi tryckte på var att nu, efter "Jontes" och "Mackans" utvisningar måste vara smarta, vi kommer inte att orka om vi ska sitta i utvisningsbåset under stora delar av tredje perioden.

Tredje perioden startade ju med att vi spelade Box Play under de resterande 91 sekunderna av "Ackes" utvisning. Även här hamnade vi under press men vi höll skotten på behörigt avstånd och "Sebbes" säkra spel fortsatte precis som innan. Nu är matchen lite mer under kontroll från vår sida, visst vi är mycket i egen zon men vi lyckas också få ut pucken med jämna mellanrum vilket gör att vi kan andas lite i perioder. När klockan står på 8:27 av sista perioden lyckas tyvärr Haninge göra 2-2, detta efter ett kanske lite försiktigt försvarsspel i den situationen. Men nu visste vi att det enda som kunde ge oss en vinst var hårt jobb och ett spel helt utan misstag. Vi gjorde precis detta, jag tror knappt vi gjorde ett dåligt beslut under ordinarie tids sista tio minuter. Vi lyckades dessutom skapa oss två lägen i Power Play, men dessa fick vi inte ut något av. Främst för att vi var så otroligt trötta. Det var till och med så att under ett läge hade Samer knappt några backar som ville spela, alla var helt slutkörda. Vi lyckas med att få matchen till förlängning, ett riktig styrkebesked.

Under den korta pausen mellan den tredje perioden och förlängningen verkar det nästan som om vi får ny energi. Spelarna snackar om att nu går vi för segern! Härligt, tänkte jag. Kör bara kör, var min enda ord. Vi började med Good, Ebou, Perra och Strumpan på isen, under de 40 sekunder som vi hann spela av förlängningen var det "Strumpan show" på hög nivå. Han höll puck och kom med hög fart genom mittzon flera gånger för att  skapa några "nästan lägen". När han nu gick ner och vi pucken för tredje eller kanske fjärde gången tog han sig genom mittzon med ett par precisa dragningar, tog sig ut på högerkanten och hittade Pierre Blomqvist med "flipp macka" som skar som en het kniv genom smör genom Haninges försvarszon. Pierre tar emot pucken och blir helt fri, han sätter den hann jag tänka... Men han skjuter klockrent i stolpen... neeeej... men så på något konstigt sätt så lyckas han med ryggen mot mål få tag på returen och vispa den mot mål, pucken går under Haningens målvakt och de två poängen till oss är ett faktum.

Efter en match av den här typen vill man verkligen hylla alla spelare, vilken krigar inställning vi har i den här truppen. Trots alla problem vi hade med sjukdomar och spelare som kom väldigt sent till matchen så går vi ut och gör en första period som kanske är den bästa på hela säsongen. Att vi sen inte riktigt orkar hålla uppe det spelet samtidigt som att Haninge höjer sig rejält är ju inte så konstigt.
Men några spelare som stack ut ikväll var Viktor Good som jag och Samer valde till Matchens Gigant, Viktor spelade troligtvis ungefär 28-30 minuter vilket är sjukt mycket med tanke på att vi inte har några power breaks likt elitserien. Som jämförelse kan jag meddela att Daniel Tjärnqvist i Djurgården är den enda spelare i Elitserien som har över 24 minuter istid.
Andra spelare som gjorde extra bra ifrån sig var Lukas Larnesjö som fått ganska lite speltid under en period pga den hårda konkurrensen, han spelar idag med bra fart och beslutsamhet vilket var riktigt kul att se. Sen måste jag nämna Fredrik "Strumpan Strömbäck, han har tränat två gånger och spelat en match på  hela Januari pga sitt jobb. Här i sin andra match är han riktigt bra, med den skicklighet som han besitter så skapar han ett lugn i laget när han kan hålla puck och hitta riktigt bra passningar.  Även  Per-Erik "Perra" Karén bör nämnas då han är otroligt viktig för oss, han dödar utvisningar, jobbar över hela banan och har alltid en grymt positiv inställning som smittar av sig på oss andra när vi hänger med huvudet eller tappar fokus.

Sen vill jag än en gång nämna hur viktigt det är att alla spelare drar åt samma håll, jag har aldrig varit med om ett lag som årets upplaga av Spånga som har sån vinnarvilja. Att vi åker från Haninge med en poäng mer än dem måste kännas otroligt bittert för dem. Men om de ser "nyktert" på saken så tror jag även de kan se att Spånga anno 2012 är ett lag som vill vinna till varje pris. Finns chansen kommer vi alltid vara där och försöka ta den!

Erik Forsgren
En stolt tränare!!