Utdrag ur www.iq.se

 

ALKOHOL OCH HÄLSA

Prestationsförmåga och idrott
Prestationsförmågan påverkas när man har druckit alkohol. Främst medan alkoholen finns i kroppen, men även under flera dygn efter att man har druckit.

 

Tester har visat att alla idrottsresultat blir sämre när man har druckit alkohol. Har man en viktig idrottsprestation inplanerad bör man därför avhålla sig från alkohol i flera dagar innan för att klara teknik och uthållighet. 

 

Har man druckit mycket kan det dessutom vara skadligt att träna dagen efter, speciellt för hjärtat. Har man druckit alkohol motsvarande 2-3 glas vin eller mer är det bäst att undvika träning helt under det dygn som följer. Vid kraftig ansträngning, som vid olika uthållighetssporter, kan man få ett rejält blodsockerfall och bli dåsig eller i värsta fall medvetslös.

 

Att träna med alkohol i kroppen går att jämställa med att ha en förkylning. Levern är upptagen med att bryta ner alkohol, vilket kräver energi, och då får inte musklerna tillräckligt och blodsockret sjunker. Man orkar inte så mycket och får fortare mjölksyra. Alkoholen gör också att blodcirkulationen i huden ökar, så att blodet går dit i stället för till musklerna.

 

Alkohol är även vätskedrivande. När kroppen blir uttorkad tas vätska från musklerna för att användas till viktigare organ, och en uttorkad muskel kan lättare drabbas av skada.