Solberga – KFK 4-5 (0-5)

Dags så för årets första träningsmatch, och det innan vi ens haft vår första träning för året. Osäkerheten inför hur det stod till med vår form, både som lag och som individuella spelare, var därför hög, men överlag kändes det mest som att de flesta av oss var glada att äntligen köra igång igen. Till årets första gräskänning fick vi ihop en stor trupp, vilket väl förväntades behövas (och det gjorde det också!) och snabba byten rekommenderades av assisterande coach (för dagen huvudcoach) Kim. (Huvudtränaren behagade inte dyka upp, hur seriöst är det på en skala? Hörde jag avgångskrav…? ;))

Nå efter lite uppvärmning och det vanliga goa tjötandet så var det dags att sparka igång matchen. Vi i KFK har blivit rätt vana med att inte riktigt vara med i matchen första kvarten eller så, och hamnar ofta i underläge innan vi jobbar in oss i matcherna. Därför blev vi rätt förvånade när vi direkt tar tag i taktpinnen i matchen. Bara efter några minuter kommer Kristoffer fram på högerkanten. Han gör en dribbling eller två innan han slår inlägget som oturligt (oskickligt?) snesparkas in i egen kasse av Solbergabacken. 1-0 direkt, och en underbart skön start på fotbollsåret!

Vi fortsätter hålla i bollen, och ligger rätt i positionerna bakåt så de få gånger Solberga får chans att försöka skapa något med boll stoppas de rätt enkelt och effektivt. Vår spelmässiga dominans känns tydlig, och det dröjer inte länge innan 2-0 kommer. Och roligt nog är det debutanten Andreas som direkt kliver fram och visar att han blir en förstärkning i år. Alessandro slår en boll på djupet som Solbergabacken misslyckas med att stoppa och Andreas glider igenom och blir fri med en utrusande målvakt. Målisen slänger sig, och Andreas chippar bollen kyligt över den bortgjorda keepern och 2-0 är ett faktum. Snyggt!

3-0 är också det ett vackert fotbollsmål, och det dröjde inte särskilt länge heller, jag tror inte vi spelat mer än 15-20 minuter i alla fall. Efter ett snyggt passningsspel på offensiv planhalva får Johan fram bollen till vår alldeles egen italiano Alessandro som avslutar säkert. 3-0 och man kan ju fråga sig om vi verkligen ska träna om det är så här vi spelar när vi inte tränat på nästan ett halvår?!

4-0 missade jag, men det var en djupledsboll från Ove där Olof tar sig igenom på, drar en gubbe och sen avslutar i nät. Härligt!

5-0 kommer då Mattias kör en soloräd från högerkanten in i straffområdet, och sen med en oerhört precision i passningen får fram bollen till Andreas som inte har annat att göra än att dundra in bollen från några meters avstånd. På rätt plats vid rätt tidpunkt, precis vad vi behöver i straffområdet!

5-0 i halvtid alltså, och vi är naturligt nog rätt nöjda med hur det ser ut på planen. Vi snackar bra och hjälper varandra, vi försöker hålla i bollen och inte stressa iväg den. Vi har bra koll bakåt då det var väldigt få chanser som Solberga spelade sig fram till (de hade dock ett ribbskott från avstånd, men det var i princip vad som skapades i den första halvleken av våra motståndare).

Vi pratar i paus om att fortsätta jobba på, att inte tappa koncentrationen. Vi får också reda på att Solberga i paus helt byter lag, sånär som på målvakten. Dvs 10 nya, fräscha spelare kommer in. De ska enligt uppgift vara ”lite starkare” än laget som spelade i första halvlek, och ja… Det får man väl säga att dom var…

Andra halvlek startar, och direkt ser man en kvalitetshöjning på motståndet. Passningarna sitter där de ska, löpningarna kommer som de ska, och vi blir lite ställda av att helt plötsligt sättas på lite hårdare prov. Vi är helt enkelt inte riktigt med från start i andra halvlek, och inom loppet av 2-3 minuter har Solberga reducerat två gånger om. Lite panikkänsla börjar sprida sig, men det lugnar ner sig lite grann efter de första minuterna i alla fall, och vi försöker spela fotboll som i den första halvleken.

Mitt minne är inte det bästa från den andra halvleken, men det känns som att vi spelar på ungefär samma sätt som i den första halvleken, bara det att vi möter ett klart bättre lag efter paus jämfört med innan. Spelet känns ganska jämnt, men vi går ibland bort oss, och när vi gör det så var våra motståndare snabba att utnyttja våra misstag, vilket gjorde att ledningen fortsatte att krympa och till slut stod det då bara 5-4 och rädslan att tappa 5-0 från halvtid var ganska tydlig.

Därför var det riktigt skönt att med ungefär 10 minuter kvar eller nåt i den stilen se Oscar trycka in bollen i en andravåg efter hörna. 6-4! Eller? Nej! På något obeskrivligt sätt hävdar domaren att hela bollen inte var inne, trots att den med all önskvärd tydlighet var det. Det var hyfsat upprörda miner, förståeligt nog, inte minst från undertecknad. Domaren stod dock på sig ända fram tills efter matchen då han erkände sitt misstag. Lite sent kan tyckas men men…

Vi håller ändå undan och vinner till slut med 5-4, och det är ju trevligt att inleda säsongen med seger! Nu ska vi bara se till att komma igång med träningar så ser vi till att bli ännu bättre och kommer förberedda till kommande träningsmatcher och tävlingssäsongen!

/#15 Björkén

Matchens spelare: Andreas, 2 mål i debuten och ett gediget jobb i övrigt också. Ser ut att vara ett mycket bra nyförvärv!