Hyfsad start på hemmaplan där vi under de inledande 20-25 minuterna visade HUR vi vill spela fotboll.

Så var det äntlige dags för hemmapremiär på Bollstanäs IP. Trevlig inramning av såväl det soliga vädret som ett väl genomfört kringarbete av P05. Motståndarna uppmärksammar också det på sin facebooksida (sök på Lokomotiv Blackeberg om ni vill läsa och kika på fler bilder) där man imponeras av bollkallar, stor publik och blombukett till lagens bästa spelare. Inte helt vanligt i division 5.

Det är ett laddat gäng som kliver ut för avspark och BSK tar kommandot direkt i matchen. Första 20 visar vi verkligen upp HUR vi vill spela fotboll. Många spelare involverade i uppspelen, bra värderingar, tålamod och spelvändningar till rätt läge för tuffare djupedsspel dyker upp. Daniel Sterner och Anton Österberg hotar sina ytterbackar och tar sig också förbi flera gånger. Många gånger efter precisa passningar av Sebbe Söderberg och Gabriel Mrad men ibland även från precisionspassande mittbacken Dennis Borrego. 1-0 kommer tidigt när just Daniel sterner trampar förbi sin back (han har en imponerande utväxling i steget) och lirar snett inåt bakåt där såväl Anton Österberg (som tagit sig in från sin ytterposition i rätt läge, precis som han ska) som Sebbe Söderberg är rätt placerade. Sebbe kommer i läge för avslut (något vi gärna vill med tanke på hans imponerande tillslag/avslut) och placerar in bollen både hårt och välplacerat.

Efter 20 spelade minuter får tyvärr Anton Österberg utgå skadad. En stämpling över smalbenet gav ett långt och ganska djupt sår som krävde ett omedelbart besök på närakuten. Nu klarade han sig OK men blir nog borta från träning en vecka i alla fall. Efter det tappar vi också lite i spelet. Vi spelar lite mera stressat och värderingarna när vi tar våra beslut är inte längre riktigt lika väl avvägda. Blackeberg försöker oftast hitta ytan bakom våra mittbackar med tidiga uppspel från ena mittbacken. Då firma Borrego/Jansson inte är helt samspelta än (de har hunnit spela en träningsmatch tillsammans) känns det ibland som det kan bli farligt då täckning/speldjup ofta saknas bakom stötade mittback. Vid de tillfällen Blackeberg tar sig fram via kanten och skickar inlägg hade det kunnat bli farligt om vi inte haft en KUNG i luften = Borrego, som nog inte förlorar en enda nickduell, om det ens kan betecknas som dueller när man är så överlägsen i luftrummet som Dennis var idag. Stundtals frustrerat i hemmalaget under andra halvan av halvleken när antal touch på bollen blir för många, tempot går ner och den spelpan vi har inte följs särsilt väl.

I andra halvlek märks det att BSK är bättre tränade än motståndarlaget då flera av deras spelare tröttnar märkbart. Det ger förutsättningar och utrymme för individuella prestationer, vilket vi får se vid 2-0. Daniel Sterner driver själv upp bollen från mittlinjen till avslutsläge i straffområdet. Avslutet nicktouchas av en motståndare och in i mål å det betecknas nog som ett självmål, men prestationen var Daniels.

3-0 kommer efter ett välregisserat anfall där Sterner väggspelar sig förbi försvaret med Kasper Zimmermann och avslutar stenhårt upp i nättaket. ETT anfallsmönster vi vill söka så det kändes extra kul. Efter målet slappnar vi av lite för mycket och blir ibland lite för nonchalanta, något som kan hända om man lyckas lite  för bra men som vi vill arbeta bort på sikt. Motståndarna tillåts väl enkelt, efter ett inkast mitt på vår planhalva, driva in bollen centralt och avsluta ostört i Maiks bortre hörn. Här ska vi ha press på bollhållare och täckning bakom. 3-1 är dock ett faktum och ger också Blackeberg lite vittring och energi.

Nu kommer 4-1 ganska snart efter det när Patsouras är på rätt plats och bröstar in bollen i mål. Assisten krediteras Borrego. Innebär också 1-0 i hörnstatistiken (läs fasta situationer = hörnor och frisparkar), en statistik vi har ambition att vinna i år.

Nonchalant försvarsspel resulterar i ett friläge och 4-2 med knappa kvarten kvar. Nu har inte Blackeberg ork, kraft och förmåga att mobilisera en forcering på slutet utan vi kan ganska bekvämt "spela av matchen" fram till slutsignalen. Ett par taktiska justeringar syftar också till att me täppa till bakåt än att producera mer framåt sista 10, då poängen trots allt också är viktiga i förlängningen.

Det var ett fall framåt jämfört premiärmatchen mot Rissne. Vi har flera minuter när vi spelar det spel vi vill spela och vi gör 4 mål framåt. När vi gör det kommer vi inte förlora några matcher. Ambitionen är att utöka antalet minuter där vi agerar efter spelidé och matchplan i varje match samtidigt som vi också vill utveckla spelarnas individuell färdigheter och prestationer. Det sammantaget är de viktigaste ingredienserna i projekt "Återtåget". Med många skador under försäsong blir även de inledande seriematcherna av karaktär "träningsmatch". Många detaljer det behöver putsas på och samspelet behöver utvecklas ytterligare.

Nu ser vi fram emot nästa match som är borta mot Rydbo, på ett ganska nylagt kontgräs. Förhoppningsvis kan vi då åter hålla nollan och ta oss under ett snitt på ett insläppt mål per match, vilket är ytterligare ett delmål vi har med spelsäsongen.

Laget: Michael "Maik" Forssbeck, André Bringner, Dennis Borrego, David Jansson, Tony Kimse (ut 60), Sebastian Söderberg, Gabriel Mrad, Martin Hedlund (ut 60, in 80), Daniel Sterner, Christian Patsouras (ut 85), Anton Österberg (ut 20 p g a skada), Hemn Hossinpoor (in 20, ut 60, in 85), Christer Dahlgren (in 60), Kasper Zimmermann (in 60), Dennis Westerberg (in 60, A-lagsdebut i seriesammanhang).

// Lind