En match med två ansikten (halvlekar)

När man hållit på med fotboll i många år, både som spelare och som tränare, finns en risk att man tar vissa saker för självklart på planen. Hur man kan/ska/bör agera i vissa situationer på planen känner man som givet, men det kanske det inte är för alla spelare. Inför denna match repeterade vi därför lite grunder när det gäller värderingar på planen i olika situationer och förväntade aktioner från såväl bollhållare som medspelare i vissa givna lägen.

Bland annat har vi pratat om vikten av djupledslöpningar vid vissa uppkomna lägen på planen.

Vi har också pratat mycket om och jobbat med att ha fokus på nästa boll och inte ödsla energi och fokus på sådant vi inte kan påverka.

 

Första halvlek var ändå en trög historia från BSK-håll. Ganska jämnt spel första tio men sedan var Åkersberga det bättre laget. Den enda som konsekvent gör djupledslöpningar vid rätt lägen är Edholm. Hedlund tar dem också från mittfältsposition och någon ytterback kan komma fram emellanåt men annars var det alldeles för tunt på den fronten. Åkersberga låser innermittfältet mycket bra vilket gör det svårt för oss att spela oss upp den vägen. De gånger vi hittar öppningar centralt blir ofta passningen för dålig för att resultera i någon farlighet.

Redan efter tretton minuter kommer 0-1 i en situation som vi förvisso kunde löst lite bättre men samtidigt är det en bra prestation av Åkersbergas bästa spelare, Fredrik Söderberg, som smart skapar sig utrymme för ett avslut som går stenhårt ribba in. Efter ungefär halva halvleken skadar Patsouras åter knät, vilket leder till omdisponering av laget när Franzén går in på backen och Linus flyttar fram som forward (ytterligare en spelare borta var inte vad vi behövde). 0-2 kommer opsykologiskt i slutet av första där vi för fjärde eller femte gången i första halvlek missar att Åkersberga överbelastar vid bortre stolpe och får två mot en-läge. Denna gång resulterar det i mål, något som var alldeles för billigt och inte ok.

 

Andra halvlek får ett helt annat ansikte. Vi bestämmer oss för att sätta lite längre bollar på Edholm och ligga närmare med någon innermittfältare samt ytterforward för att dels få fast bollen och etablera spel högre upp men också gör att få ner deras mittfält i planen. På så sätt skapar vi utrymme för att kommande anfall lättare kunna spela via mittfältet. Bättre och tydligare initiativ i djupled bidrar också till att Åkersberga sjunker ner djupare på egen planhalva. Vi får en tidig reducering i 54:e minuten efter fint kombinationsspel som avslutas med att Gabbe tar med sig bollen in i plan och avslutar i ”fel” hörn för målvakten. Resten av halvleken är en stor BSK-press mot Åkersberga i jakt på en kvittering. Någon enstaka kontring bryter av dominansen men vi vaskar fram tre klockrena träffar i verket och en hands i straffområdet som dock domaren friar. Med kvarten kvar går vi förutbestämt ner på tre backar för att öka trycket ytterligare framåt. Vi har det mesta av spelet men Åkersberga har en riktigt vass kontring där Maik räddar oss från 1-3 och vad som nog skulle varit spiken i kistan. Trots en bra press dröjer det till första övertidsminuten innan kvitteringen kommer på en frispark från Sebbe som går direkt i mål. Att de långa frisparkarna har riktning PÅ mål visar sig återigen oerhört viktigt.

 

Visst hade vi behövt tre poäng idag men vår första halvlek var inte tillräckligt bra för det. Prestationen i den andra var annars bland det bättre vi fått till i år och mot det bästa motståndet hittills i serien. Kul att få spela en riktig fotbollsmatch med två lag som ändå vill ägna sig åt fotboll. Med en bra och tydlig domare blir det inte heller ett enda kort utdelat under matchen. Här ser man hur kommunikation från en domare i tidiga lägen ger betydligt bättre effekt än tidiga varningar för småsaker, som annars bara skapar ytterligare irritation och frustration på planen.

En liten extra ”stjärna” till Milad som gör ett oerhört inspirerat och bra inhopp i halvtid och nu hittar värderingar och balans i spelet på ett betydligt bättre sätt än tidigare. Inhoppen av Tim och Foppa från P99 visar åter att de behärskar tempo och motstånd på ett ypperligt sätt, även mot ett av topplagen i serien. Blomsterkvasten går välförtjänt till Sebbe, även om han själv inte var fullt nöjd med sin egen insats.

 

Laget: Maik, David, Borrego, Bringan, Linus (ut 75), Sebbe, Gabbe, Hedlund (ut 78), Edholm, Patsouras (ut 22 p g a skada), Hemn (ut 45), Franzén (in 22, ut 85), Milad (in 45), Tim (in 75), Foppa (in 78), Rickard (in 85).

/ Lind