En skön handbollshelg till ända med nya fina minnen för ledare, publik och spelare.

Efter en natt på luftmadrass för hela gänget vaknade vi upp till regntunga moln. Lördagens gruppspel var matcher mot Skuru IK, Vadstena HF, Lidingö SK och Örebro SK i nämnd ordning. För oss som är vana att spela 2x10 skulle vi nu få se om vi orkar hela dagen då matchtiden i Hallsberg skulle vara 2x20 min.

Första match 0820 och regn men som tur är får vi spela på konstgräs. Skuru står för motståndet och efter en urusel första halvlek där inget fungerade låg vi under med 10-2. Svårt att komma igen med det resultatet i baken så lite mer experiment i andra halvlek blev svaret. Vi gick ut och spelade man-man och lyckades störa Skuru så pass att slutresultatet blev 19-8. Skuru blev sedan vinnare av hela turneringen i klassen P99.

Utomhusspel på gräs i regn är för mig inte handboll utan mer ett kul avbrott i den vanliga lunken och efter matchen var grabbarna naturligtvis hungriga, (som vanligt). Två korvar med bröd lassades in per spelare och ny laddning inför nästa match.

Match nr 2 kl 1140 och det hade börjat klarna upp, fortfarande blött men solen var på väg. Motståndet denna gång var mot Vadstena HF som vi inte visste något om. Även i denna match fick vi en trög start med många tekniska fel och skott i fel lägen viket gjorde att vi gick till paus med underläge 2-5. Andra halvlek började som första men sedan hände något vid ställningen 2-7. Efter 15 magnifika minuter där vi spelade grym handboll var resultatet 10-10 och matchen stod och vägde. Nu drog Vadstena det längsta strået och vann matchen med 11-10 och många besvikna spelare lommade iväg till lunchen.

Efter att ha fyllt på med massor av dryck, spagetti och köttfärssås och snackat lite om vad vi ska hitta på för att ändra vårt spel väntade Lidingö i den tredje matchen kl 1500. Nu hade solen verkligen hittat till Hallsberg och det var härligt sommarväder.

Denna match blev en målrik historia där båda lagen verkligen hade kul på planen. Naturligtvis fanns det en förlorare i matchen men det märktes inte då båda lagen bjöd på en mycket underhållande och välspelad match. Som ni förstår så vann våra grabbar och det med siffrorna 28-15. I denna match vände vårt spel både anfallsmässigt och försvarsmässigt och det skulle visa sig resten av turneringen.

Match nr 4 spelades mot Örebro SK som var ännu ett lag vi aldrig mött, kul. Vid vinst skulle vi få spela B-kvartsfinal kl 1050 vilket innebär en behövlig sovmorgon.

Ett halvladdat gäng ställde upp på planen och man såg att det hårda matchandet började visa sig. Det var inte någon av våra bästa matcher men det som fungerade väldigt bra var vårt försvar som nu verkligen hade satt sig. Efter en något avslagen match stod vi som segrare med 19-9 och det kändes som om segern aldrig var i fara.

Nu väntade köttbullar, sås, potatis, lingon och gurka. Efter det var det fritt val att gå på film, äventyrsbad, godisinköp eller bara chilla på rummet. Några valde allt medan andra bara tog det lite lugnt. En skön och bra dag var nästan slut och vid 2300 släcktes lamporna och då hade några redan somnat och sov tungt.

Hur skulle uppvaknandet bli på söndag morgon? Det finns ju alltid någon som vaknar tidigt och stör så att fler vaknar och så är kedjan igång. Imponerande nog så tog man hänsyn till sina kompisar och först kl 0815 drog vi upp persiennen, snyggt grabbar.  En halvtimmes packning startades och sedan var det dags för frukost. En härlig sommardag vänta på oss utanför klassrummet och det skulle bli en varm och spännande dag.

B-kvartsfinal kl 1050 mot HK-71 från Uppsala som vunnit sin 1/8-final på morgonen.

Nu såg man hur det lyste i ögonen från grabbarna, nu ville man visa vad man går för och man gick in och spelade väldigt disciplinerat från start med ett svårforcerat 3-2-1 försvar och fina kombinationer framåt. Efter slutsignalen stod det 12-9 till BSK och vi var i semifinal.

En snabb lunch och match igen 1 timme senare B-semifinal mot Lindeskolans IF som vi mötte på miniplan i förra årets JVG-cup.

Det här är nog matchen alla grabbar kommer att komma ihåg från Järnvägen cup 2010, för en gammal man som mig var det väldigt jobbigt.

Vi började matchen helt under bart med ett fantastiskt försvar och snabba halvkontringar som ställde Lindesskolan helt. I halvtid hade vi en betryggande ledning med 8-4. Det kändes säkert och då händer det som ibland händer i den härliga handbollssporten. Vi tappade fokus och Lindesskolan fick upp farten och kom närmare och närmare. 1 minut innan slutsignalen är resultatet 11-11 och Lindesskolan får straff och vi en utvisning. Ett stolpskott senare och vi har chansen att avgöra. Slutsignalen går och det blir förlängning, sudden death. Vi vinner uppkastet och har chansen att avsluta det hela men med en man mindre på banan tar Lindeskolan bollen. Vi kämpar på i försvaret och spelar kanske lite fult och åker därför på ytterligare 1 utvisning och straff. Nu är det väl slut?

En storspelande Theo räddar oss kvar i matchen och med 2 man mindre går vi till anfall och får inte till det riktigt utan bollen går över till Lindesskolan. En kontring för Lindesskolan och friläge som blir avblåst för övertramp hänger vi fortfarande kvar. Nu med 5 man på plan går vi till anfall och spelar lugnt och behärskat för att få tiden att gå. Vi låter bollen gå runt och Marcus går på genombrott kommer igenom och sätter det avgörande målet. Som publik ser man nu smärta och lycka samtidigt där BSK:s spelare springer runt som yra höns medan några i Lindeskolan gråter stora tårar.

För att samman fatta detta är svårt men i eftersnacket sa en av våra spelare, ”Det här är handboll” och det håller jag med om. Vi var nu i B-final.

Nästa match bara 1 timme bort och vi satte oss ned inomhus för att komma bort från värmen och bara ta det lugnt efter den senaste urladdningen.

B-finalen skulle spelas mot Huddinge som vi mött några gånger men de har många spelare så vi vet aldrig vilka som spelar.

B-finalstart kl 1500 i stekande sol och trötta spelare i båda lagen.

Efter en avvaktande start från båda lagen där man mest kände på varandra kom spelet igång. Två bra försvar och två storspelande målvakter gjorde att det i halvtid stod 3-2 till BSK. Andra halvlek fortsatte som första och vi hade kommandot men Huddinge ville också vara med och slåss om medaljerna. Målvakterna fortsatte att vara grymma och vi gick upp till en ledning med 6-3 och där vände matchen. Huddinge fick fart på fötterna och vi gjorde några misstag och då blir det som det blir ibland. Huddinge tog kommandot och kom ifatt och förbi och vann till slut med uddamålet, resultatet blev tillslut 8-7 till Huddinge.

Efter matchen var det inte så många som var ledsna över förlusten då man var riktigt trötta och nog var väldigt nöjda med sin insats ändå. Tittar vi tillbaka är det matchen mot Lindeskolan som vi kommer att minnas, att med 2 man mindre på plan vinna i sudden-death är något man inte får uppleva så många gånger.

Än en gång grabbar – TACK FÖR ER FANTASTISKA INSATS.