Ny styrelse, nya satsningar och många nya domare. Växjö Fotbolldomarklubb upplever en ny vår. – Det är en jädra boost i klubben. Under mina 16 år i Växjö FDK har jag aldrig sett så många unga domare med så här stor potential, de är fantastiskt bra, säger ordföranden Håkan Brundin.

Smålandspostens utsända hade på tisdagskvällen nöjet att följa domarklubbens internutbildning i tipshallen där ett 40-tal domare var samlade. Av engagemanget att döma är domarna lika laddade som spelarna inför helgens premiärmatcher i lokalfotbollen...
– Vi brinner för det här, både styrelsen, utbildarna och domarna, och jag själv både äter och sover som fotbollsdomare, sa Håkan Brundin när han med närmast tindrande ögon tittade ut över planen i tipshallen.
Där var domarna uppdelade i olika stationer som leddes av Karl-Erik Davidsen, med många allsvenska och internationella uppdrag på sin meritlista, Martin Gustafsson, Julian Poulsen Sosefo, George Jansizian och Mattias Alpedal.
Gårdagens utbildning var speciellt inriktad på rollen som assisterande domare. P 17-spelare ur Östers tipselittrupp lirade bland smålagsspel och såg till att domarna fick agera och ta beslut även i praktiken.
Bland domarna som var med på utbildningen märktes ett gäng unga och talangfulla rättskipare. Flera av dem inledde dömandet förra säsongen och flera debuterar i år.
– Det är fantastiskt bra för klubben att vi lyckats locka många unga domare, tycker Håkan Brundin och pekar ut en kille som ska vara ett löfte utöver det vanliga.
– Ilian Dossev har en otrolig potential. Han började döma i år och i lördags var han assisterande domare när Östers damer mötte Sundsvall i elitettan.
Ilian är 25 år och bor i Alvesta. Där har han tidigare varit en av Alvesta GIF:s föreningsdomare.
– Det har gått förvånansvärt fort för mig och jag måste säga att det var speciellt och pirrigt att få vara assisterande domare i elitettanmatchen, sa Ilian som trivs alldeles utmärkt i Växjö Fotbolldomarklubb.
– Jag har fått bra hjälp av de ansvariga och av de äldre domarna. Prio ett för mig är nu att nå riktigt högt som domare, jag ska satsa på det här, lovade Ilian Dossev och såg ut att mena allvar.
Kanske kan Ilian gå i samma fotspår som Mirza Kazic som i dag är ordinarie domare i division 2 och den högst rankade i Växjö FDK.
Växjö Fotbolldomarklubbs uppsving vad gäller antalet domare närmar sig nu 60-strecket. Håkan Brundin är mycket tacksam över uppgången men poängterar samtidigt att arbetet med nyrekryteringen måste fortsätta.
– Vi är fortfarande underbemannade och för en del domare blir det alldeles för många matcher ibland. Men vi har gott samarbete med de närliggande domarklubbarna, säger ordföranden och matchtillsättaren i Växjö FDK.