Arben Isa och Seid Lotinac har under sommarens Gothia Cup gått stegutbildningssteg 2

Arben Isa och Seid Lotinac från Växjö FDK har varit i Göteborg på stegutbildning under Gothia Cup. En stegutbildning som med godkänt resultat innebär att domarna kommer att få döma i division 5 och 4 framöver. Utbildningen började i Jönköping med teoripass och vad som förväntas av dem som domare under dagarna i Gothia Cup. Väl i Göteborg så väntade 4 dagar med 3 matcher om dagen. 1 match som huvuddomare och 2 som assisterande per dag.

Arben och Seid ingick under cupen i varsitt team som höll ihop under utbildningen. Efter varje match höll de genomgång med instruktörerna och fick feedback på förbättringspunkter som man kunde utveckla, både som HD och AD. Domarna fick sedan också själv reflektera över deras matcher. Ibland kunde de analysera djupare då vissa matcher filmades. Både Arben och Seid tyckte det blev väldigt inspirerande dagar med de 5 instruktörerna som var med, där de känner att de kunnat lära sig väldigt mycket som domare just under dessa dagar. Samtidigt som det var en väldigt häftig upplevelse i sig att vara med och döma världens största ungdomscup.

Domarna fick döma lag från hela världen, såsom Brasilien, Tyskland och Mexiko. Vissa matcher ställde extra krav på kroppsspråk och profilering, då det i vissa matcher kunde vara internationella lag som krävde kommunikation på andra språk och i enstaka fall två lag som varken kunde svenska eller engelska. Andra matcher krävde större förberedelser mentalt då det kunde vara högriskmatcher med FIFA-delegat och extra ordningsvakter på plats. Några matcher hade väldigt mycket publik som gav en härlig inramning, matcher med ett tryck som domarna inte har haft stor vana vid av tidigare.

Killarna upplever att stegutbildningen varit väldigt lärorik och inspirerande. Arben och Seid känner att de tar med sig en härlig upplevelse från dessa dagar med både ny energi och motivation att utveckla sig vidare som fotbollsdomare.