Säsongen 2019 var Ajdin Mlivics första säsong som ordinarie elitdomare Superettan som AD.

Säsongen 2019 var Ajdin Mlivics första säsong som ordinarie elitdomare i gruppen Superettan AD (SEAD). Året inleddes tidigt med elitkurs första helgen i februari som följdes av gruppspelsmatcher i Svenska Cupen. I en av matcherna (Karlstad BK-Östersunds FK) fick Ajdin visa prov på att agera skyddsnät som en AD på elitnivå förväntas att göra, när han uppmärksammade domaren Victor Wolf på en grov utvisning efter en våldsam spark. Mlivic fick därmed en smakstart på säsongen, där han kunde gå in i säsongen med stort självförtroende. Premiärmatchen i Superettan blev Brage-Frej och därefter blev det ytterligare 25 uppdrag i Superettan under året.

Personligen anser Ajdin att han gjorde sin bästa match i omgång 28 i mötet mellan Örgryte och Degerfors. I den matchen upptäckte han som ”vilande AD” en hands på andra sidan planen precis på gränsen till straffområdet. Tack vare bra teamsamarbete i headset ansåg domaren att handsen var precis på straffområdeslinjen vilket sedermera ledde till en korrekt dömd straffspark i 92:a minuten och att resultatet i matchen förändrades från 0-1 till 1-1. Viktigt beslut!

I övrigt har det varit en stabil insats under säsongen, men Mlivic anser att han behöver utvecklas ytterligare några snäpp både för att kunna utmana de assisterande domare på än högre nivå samt att inte utkonkurreras av lovande assisterande som kommer underifrån. Konkurrensen på elitnivå är stenhård, precis som det ska vara och det gör att man hela tiden sporras att bli bättre och bättre.

 

En stor skillnad på elitnivå jämfört med hur domarskapet har varit tidigare är att det på varje match finns en CDO som är på plats och eftersom matcherna TV-sänds, kan alla avgörande situationer granskas i efterhand. Därmed kan också ett matchbetyg ändras i efterhand om domarteamet ställts inför en riktigt knivig situation som eventuellt behöver granskas av DK. En annan skillnad är att varje uppdrag tar ännu längre tid i anspråk och det är inte ovanligt med övernattningar vid uppdrag. För Ajdins del har nästintill var tredje uppdrag i Superettan bidragit till att en övernattning behövts för att fullgöra uppdraget.

Förutom det ordinarie fortbildningstillfället har året även innehållit två stycken omgångsseminerier och nu i slutet av november hålls en gemensam säsongsavslutning där domare och AD från både Allsvenskan och Superettan deltar. En lång säsong har kommit till sitt slut, men Mlivic ser redan fram emot att ta tag i försäsongsträningen och komma ut ännu starkare till säsong 2020.