cover

Kvaltävl

Rankingstävling 2-3 maj inför Nations Cup & Veteran-VM

Kvalificering till veteran VM i dubbel/mixed

Samträning inför Nations Cup

 

RAPPORT (Resultat nederst)

Ännu en gång en stor applåd för den mangranna uppslutningen, trots det fina vädret. Det är tydligt att många vill vara med och visa vad de går för. När man nu slapp jaga egen partner och var garanterad ett stort antal matcher med varierat motstånd och medspelare så tog ni chansen. Verkligt kul!

 -

Efter att ha pratat med många av er som var med under helgens dubbelspel har jag förstått att vi nog hittat en ny tävlingsform som kommit för att stanna. Mycket positiva reaktioner och faschination över hur levande spelmodellen blev. Det visade sig att varje vunnen boll blir viktig och att det ofta inte avgörs vem som vinner gruppen eller går vidare förrän sista bollen är slagen.

Även om det blev många matcher under relativt kort tid så kämpade alla och slet. Vinnarskallarna och koncentrationen firade stora triumfer. Kanske några överraskande segrare men ändå rätvist.

-

Vi provade ju både grupper om 5 spelare och om 4. Givetvis är grupper om 4 den mest rättvisa spelformen och det är mer "lagom" att spela 3 matcher på förmiddagen och 3 på eftermiddagen. Några jämna grupper med flera 3-setsmatcher slet lite extra för vissa. Några höll på mer eller mindre oavbrutet i tre timmar. (Men ingen skadade sig pga det vad jag har hört? Några mindre krampkänningar och sträckningar, men inget allvarligt som det verkar.)

 -

5-grupp spelade:

Omgång 1 - spelare A/spelare B mot spelare C/spelare D

Omgång 2 - A/C mot B/E

Omgång 3 - A/E mot B/D

Omgång 4 - A/D mot C/E

Omgång 5 - B/C mot D/E

 -

4-grupp spelade:

Omgång 1 - spelare A/spelare B mot spelare C/spelare D

Omgång 2 - A/C mot B/D

Omgång 3 - A/D mot B/C

Att låta två spelare gå vidare från varje grupp är den idealiska lösningen. Då kan man till fullo utnyttja potentialen av spelformen och man håller det ovisst ända in i slutet. Även om en spelare vinner alla matcher (i en 4-grupp) så är det ju då 3 spelare som vunnit en match var och det blir set och sedan bollräkning som avgör vem som blir tvåa. Det kan också bli så att tre spelare vinner två matcher vardera och då avgör även då set och bollräkning vem som blir tvåa.

-

Det skulle ju funka med flera spelare också och antingen låta ettorna spela en grupp, tvåorna en, treorna en och fyrorna en (om man har 16 spelare) eller mixa lite och låta 1:orna och 3:orna bilda en grupp och 2:or och 4:or en och sedan därefter göra ännu en slutspelsgrupp på söndag förmiddag med bara 1:orna och 2:orna från de nya grupperna spela om slutsegern och de andra om platserna 5-8. Då blir det som ett återkval och man får spela med och mot ännu fler partners.

Andra fördelar är:

  • -Man behöver inte ha en partner att anmäla sig med.
  • - Man får spela både med och mot flera olika spelartyper och måste anpassa sig till det.
  • - Man tvingas hålla en god stämning på banan eftersom man ska spela med alla motståndare också.
  • - Man är garanterad ett stort antal matcher och får god valuta för insatsen.
  • - Man får verkligen träna på att hålla uppe både spel och koncentrationen eftersom varje boll blir viktig i slutändan.
  • - Man måste sammarbeta för bästa utbyte för en själv i sammanhanget.
  • - Man träffar nya spelkompisar och kan hitta framtida spelpartners man trivs bra med och som spelet flyter på bra med.
  • - Man får en tydlig slutställning som kan användas som underlag för ranking. (Naturligtvis blir den mer rättvisande om man spelar flera tävlingar med samma upplägg.)

Några sa spontant "Det här måste vi göra om"  .....och Nils Carlson har redan sagt att han kan köra en samling i Jönköping nästa gång. Då blir det möjligen bättre uppslutning även från er i söder och väster.

Om man dessutom avslutar med en gemensam middag är succén given! Kanske kör vi en redan i slutet av augusti, som uppladdning inför VM eller i början av september?

 -

Om det är några som undrar mer hur spelformen funkade är välkomna att höra av sig till undertecknad.

-

Resultat av helgens spel

Lite beroende på hur man räknar när inte hela matcher spelas klart pga skada eller annat så blir slutresultaten enligt nedan. Jag har valt att låta spelare få med sig alla resultat även i avbruten match, eftersom det drabbar tredjepart annars. I övrigt är det som vanligt först antal vunna matcher, sedan skillnad mellan vunna och förlorade set och sist skillnad mellan vunna och förlorade poäng.

+40 Herrdubbel: 1) Joakim Nordgren, 2) Magnus Gustafsson, 3) Pär Lindau, 4) Mattias Englund, 5) Nils Carlson, 6) Peter Baeza, 7) Anders Nilsson, 8) Olof Svenhamn

+40 Damdubbel: 1) Anneli Gate Lawergren, 2) Tanja Karlsson, 3) Anki Gunners, 4) Marina Kårström, 5) Sabine Areskär

+45 Herrdubbel: 1) Nils Carlson, 2) Per-Åke Areskär, 3) Björn Tidland, 4) Anders Persson

+50 Herrdubbel: 1) Christer Forsgren, 2) Lennart Strömberg, 3) Björn Wigardt, 4) Ronnie Kristola

+55 Herrdubbel: 1) Curt Ingedahl, 2) Bengt Fröman, 3) Lars Winnberg, 4) Sören Mohlin, 5-6) Robert Persson & Bert Bender, 7-8) Lars Åberg & Göran Boström, 9-10) Stefan Öberg & Per-Arnold Höij

+60 Herrdubbel: 1) Robert Persson, 2) Paul Roos, 3) Ronnie Kristola (+50), 4) Per-Arnold Höij

Är det någon som är intresserad av enskilda matchresultat hör av er till mig.

Använd nu erfarenheterna av helgen och bygg vidare på de dubbelkonstellationer ni tyckte funkade bra. Snart måste vi anmäla till VM och det finns andra tävlingar som ska anmälas snart, tex Gotlandsspelen, förutom snart i antågande Lidingövraket, då jag hoppas se er alla igen.

Med vänliga hälsningar
Magnus Gustafsson, Team Manager
Veteranlandslaget i Badminton
Mobil nr:  0708-44 80 50, Fax:  08-447 28 40
E-post: 
magnus@ortogonal.se
 

Spelschemat

Badminton Sweden på Facebook!