cover

RAPPORT /Scottish Int Vet Champ, 18-20 jan 08

Klicka här för bildspel!

Peter Baeza rapporterar: Nyss tillbaka från Scottish International Veterans Championship kan jag bara konstatera att detta var en kanontävling dit det skulle vara roligt att återkomma med sällskap av fler svenska spelare. Det var ett stort startfält med hela 189 deltagare i klasserna 40+ till 65+. Merparten av spelarna var givetvis från de brittiska öarna med det fanns också danskt och tyskt deltagande förutom undertecknad som var den enda spelaren från Sverige. Spelstandarden var överlag hög med bland annat några gamla storspelare som Dan Travers och Christine Black. Mest slående var nog att både bredd och nivå på dubbel och framförallt mixed var väsentligt högre än vad som är brukligt på svenska tävlingar. Exempelvis så deltog 18 par i mixed 40+, att jämföra med de fyra par som var med i förra årets Veteran SM. För svenskar som vill ha bra och varierat motstånd är denna tävling, och gissningsvis en del andra tävlingar i Storbritannien, med andra ord att rekommendera.

Då jag efter ett längre uppehåll nyligen gjort comeback i badmintonsammanhang (förra internationella tävlingen var 1990!) och endast spelat en veterantävling (VSM 07) så hade jag ingen vidare koll på hur tuff konkurrensen skulle vara. Tack vare Internet hade jag dock kunnat göra lite research och funnit att de övriga spelarna i min pool hade betydligt mer erfarenhet av veteranbadminton. Alan McMillan är skotsk veteranmästare 40+ och fortfarande rankad tia bland de skotska seniorerna, Daniel Eghan var trea i engelska veteranmästerskapen 40+ 2007 och Alistair Jones var tvåa i All England 40+ 2007, samt trea i veteran EM 35+ 2006. Chris Wray kom trea i HD35+ vid veteran EM 2006. Så jag hade väl en föraning om att det skulle bli tuffa singlar, men jag blev riktigt orolig när jag anlände till hallen. Där pågick en veteranlandskamp mellan Skottland och England och de respektive nationsettorna (McMillan mot Anthony Cole) höll just på med singel 40+. Nivån såg ut att motsvara ganska hög elitklass så jag insåg att här gällde det nog att verkligen försöka spela på topp för att ha en chans att hänga med. Lyckligtvis så var nog inte fysiken hos motståndarna riktigt lika bra som spelförmågan och när det väl var min tur att möta McMillan så hängde jag med ganska bra. Tyvärr blev det stryk i en tresetare. Jag förlorade även mot Jones, men hängde även där med ganska bra och hade setbollar i ett sett. Matcherna mot Eghan och Wray vann jag i två raka set. Totalt kändes detta som ett ganska ok resultat för att vara första internationella veterantävlingen. I dubbel hade jag anmält mig i öppen klass och vi vann en match och förlorade en match mot ett seedat par. Mycket positivt var att det spelades gruppspel i alla kategorier vilket gjorde att man alltid var garanterad att få spela flera matcher.

 

 

Singelspelet inleddes på fredag kväll och på grund av det stora antalet deltagare så höll det på ända fram till 23.30. Lite i senaste laget kan man tycka men å andra sidan så var i stort sett alla klasser utan mixed färdigspelade på lördagen. För min del var detta perfekt eftersom jag utan att få dåligt samvete för spel på söndagen kunde unna mig att njuta av ett par kalla öl och en ”wee dram” under banketten. Gillar man gemyt, god mat, glada människor och trevlig underhållning så är faktiskt banketten skäl nog att åka till denna tävling. Stämningen var verkligen hög och vi fick njuta av dansuppvisning, folkdans och allsång ledd av det danska laget. I ärlighetens namn bör nog tilläggas att just allsången får sorteras in under rubriken ”hellre än bra”, men roligt var det! Sedan fick vi badmintonspelare, med varierande framgång, själva testa huruvida fotarbetet gick att anpassa till skotsk folkdans.

Tävlingen gick av stapeln på Inverclyde National Sports Centre i staden Largs ungefär 40 minuters bilresa från Glasgow. Arrangörerna skötte all transfer från och till flygplatsen vilket fungerade utmärkt. Centret drivs av skotska idrottsförbundet och har både matsal, pub, boende och träningsmöjligheter för massor av olika idrotter. Mycket bekvämt med boendet bara några meter ifrån hallen där tävlingen gick. Hallen där tävlingen spelades hade åtta badmintonbanor av vilka fyra var bra. De fyra banorna som låg i hallens ytterkanter var något sämre beroende på att taket sluttade och det blev lite i lägsta laget. Men även dessa banor var ok. Tack vare att Ryan Air har billiga resor till Glasgow så är det både billigt och enkelt att ta sig till tävlingen så jag hoppas att vi blir fler som deltar nästa år. Själv tyckte jag att det var så kul att jag direkt bestämde mig för att även åka till All England veterans. De irländska spelarna bjöd också in mig till en tävling på Irland veckan innan Veteran SM så det blir en bra uppladdning inför SM.

FOTON:   0801 Scottish foton

=====jan 08:
Peter Baeza (40+) åker till Skotska. Vi önskar LYCKA TILL!
Tävling i Inverside, Largs / 40 min från Glasgow -- transport ordnas av arrangörerna (fr Glasgow & Prestwick). Övernattningsmöjligheter på sportcentret.
Traditionell skotsk middag & dans (a ceilidh) anordnas lördag kväll.

=====nov 07:
Sista anm.dag 21 dec
DD, HD, MD   40/45/50/55/60/65
Hela inbjudan (4 sidor):  080118-20 Scottish Int Vet Champ

Badminton Sweden på Facebook!